7 July 2014

8 Dagen 11 Steden Tibet Fiets Actie

zondag 6 juli, 2014

Ter afsluiting van hun zeer succesvolle ‘8 Dagen 11 Steden Bewustwording Tour voor Tibet’, arriveerden de drie Tibetaanse fietsers, die hun tour 8 dagen geleden vanuit Amsterdam begonnen, om 4 uur vanmiddag weer terug in het centrum van de  Nederlandse hoofdstad. In de afgelopen 8 dagen reden zij meer dan 350 km, en deden 11 steden en een groot aantal tussengelegen dorpen aan.

Bij hun aankomst op de Dam kregen ze een warme traditionele Tibetaanse ‘Chemar Chang Phu’ verwelkoming door Tibetanen en Tibet supporters, die daar waren verzameld om de 79ste verjaardag van de Dalai Lama te vieren.

De deelnemers reciteerden onder leiding van Geshe Ngawang Zopa een gebed voor een lange levensduur voor de Dalai Lama en jonge Tibetanen voerden een kort cultureel programma uit.

Een van de fietsers, Takpa, bedankte ICT en de mensen die zich verzameld hadden. Hij uitte zijn diepgevoelde dankbaarheid voor de warme reacties en steun die ze tijdens hun 8-daagse tour van de Nederlandse bevolking hadden gekregen. Verder benadrukte hij het ??belang van dit soort individuele initiatieven voor Tibet, die ervoor helpen zorgen dat de wereld Tibet niet vergeet en tegelijk ook Tibetanen in Tibet laat weten dat ze niet alleen staan ??in hun strijd.

Het hoogtepunt van de dag was een uur lange fietstocht door de binnenstad van Amsterdam waaraan honderd Tibetanen en Tibet supporters deelnamen. De deelnemers droegen Tibetaanse vlaggen, spandoeken en foto’s van Gandhi en de Dalai Lama met zich mee en werden voorafgegaan door de drie Tibetaanse fietsers, die de afgelopen 8 dagen Nederland hadden doorkruist.

Bij terugkomst zongen de aanwezigen verjaardagsliedjes in het Engels en Nederlands en er werden roomsoezen uitgedeeld. Tijdens het evenement konden de aanwezigen op een enorme groene ballon een verjaardagsboodschap aan de Dalai Lama schrijven.

Tsering Jampa van Executive Director van ICT Europe zei: “We zijn erg blij met dit gezamenlijke initiatief. We hopen dat dit een voorbeeld is voor de simpele en directe manier waarop we kunnen samenwerken om het bewustzijn over de mensenrechtensituatie in Tibet te vergroten. Wij vinden het heel belangrijk om juist Tibetanen in ballingschap te inspireren om actief te worden voor hun land.”

De ‘Awareness Building Tour’ markeert ook het einde van de ‘Steun de Dalai Lama’ campagne van ICT Europe, die 2 maanden geleden tijdens het ??bezoek van de Dalai Lama aan Nederland van start ging. In de afgelopen twee maanden heeft de campagne aandacht gevraagd voor de aanhoudende inspanningen van de Dalai Lama om zijn Tibetaanse landgenoten in Tibet op geweldloze wijze te helpen in hun strijd voor mensenrechten en het behoud van hun cultuur.

Een foto reportage kunt u hier bekijken.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer