10 March 2024

Tibetaanse Nationale Opstanddag

Afgelopen zondag waren honderden Tibetanen en Tibet-supporters aanwezig om de Tibetaanse Nationale Opstanddag te herdenken. Samen met de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland waren Tibetaanse belangingsbehartingsgroepen zoals Tibet Support Groep Nederland, Students for a Free Tibet the Netherlands, International Campaign for Tibet Europe aanwezig.

Photo © Gitta van Buuren, op De Dam

 

10 Maart 1959 markeert het begin van een donkere tijdperk van wreedheden tegen het Tibetaanse volk. De Tibetaanse Opstand, een cruciaal moment in de geschiedenis waarin het Tibetaanse volk zich moedig verzette tegen het tirannieke bewind van de Chinese Communistische Partij. Jarenlange politieke spanningen tussen Tibet en China bereikten een hoogtepunt toen vreedzame demonstraties de straten van Lhasa vulden. De reactie vanuit Peking was snel en brutaal. Toch bleef de geest van verzet bestaan. Ondanks de onuitsprekelijke brutaliteit kozen velen voor de ultieme daad van verzet: zelfverbranding. Sinds 27 februari 2009 hebben 160 Tibetanen zichzelf in brand gestoken. De vlammen van wanhoop zijn veranderd in een symbool van onverzettelijke moed. 10 maart, de Dag van de Tibetaanse Opstand, dient als een plechtige herinnering aan de wreedheden begaan door de Chinese Communistische Partij tegen het Tibetaanse volk. Het is van groot belang voor de Tibetanen, zowel binnen als buiten Tibet, m degenen te eren die hun leven hebben opgeofferd voor de zaak van de Tibetaanse onafhankelijkheid en de mensenrechten.

Wangpo Tethong, Executive Director van ICT Europe. Toespraak op De Dam

 

De 65e herdenking van de Tibetaanse Nationale Opstanddag in Amsterdam toonde eens te meer de kracht en vastberadenheid van de Tibetaanse gemeenschap en hun supporters in hun strijd voor vrijheid, mensenrechten en zelfbeschikking. Terwijl ze de herinnering aan de slachtoffers van onderdrukking eren, blijven ze onvermoeibaar vechten voor gerechtigheid en internationale steun. De gebeurtenis op De Dam was niet alleen een herdenking, maar ook een krachtig statement van solidariteit en hoop voor een betere toekomst voor Tibet.

Ga hier verder voor meer informatie (Engels)

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...