30 mensen opgepakt in Sersul voor bezit foto's van de Dalai Lama
Meer dan 30 Tibetanen gevangen gezet na protesten in Sershul
Na de arrestatie van zeven Tibetanen voor een protest in november, werden nog eens 30 Tibetaanse monniken en leken twee weken gevangengezet in een hard optreden in Sershul (Chinees: Shiqu) in Oost-Tibet.
Volgens recente informatie van Jampa Yonten, een voormalige monnik uit het klooster Dza Wonpo die nu in ballingschap leeft, werden de meer dan 30 lokale mensen vastgehouden in het detentiecentrum van de stad van ongeveer 21 november tot 12 december.
De omstandigheden in detentie waren zwaar; de Tibetanen kregen alleen tsampa (geroosterd gerstmeel) te eten. Volgens dezelfde bron waren de opgepakte Tibetanen verdacht van het bezitten van beelden van de Dalai Lama, het hebben van contacten met Tibetanen buiten Tibet of het tonen van een niet-coöperatieve houding tegenover ambtenaren.
Als onderdeel van hetzelfde harde optreden werden monniken in het Dza Wonpo-klooster verplicht om gedurende meer dan twee weken elke dag deel te nemen aan ideologische ‘heropvoedings’ sessies van de Communistische Partij.
Terwijl dat gebeurde, hielden Chinese troepen in oproeruitrusting intimiderende militaire oefeningen in de stad, die in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Ganzi) in de provincie Sichuan ligt. Volgens de bron werden de huizen van de lokale bevolking doorzocht en hun mobiele telefoons gecontroleerd door autoriteiten, met een onbekend aantal ondervraagd door politie en ambtenaren van de openbare veiligheid. Tibetanen in de stad werden ook gewaarschuwd door functionarissen dat ze in de toekomst niet zouden mogen deelnemen aan “politieke” activiteiten – een term die de functionarissen kunnen definiëren zoals ze willen.
Protesten in november
Degenen die betrokken waren bij de protesten in november zitten nog steeds in de gevangenis. De protesten werden aangewakkerd door de uitbreiding van een anti-Dalai Lama-campagne gericht op met name Tibetaanse nomaden. Na twee afzonderlijke protesten arriveerde de gewapende politie in een groot konvooi in de gemeente Wonpo (Wenbo) in de lagere regio Dzachukha in Sershul.
De monniken uit het Dza Wonpo-klooster, door bronnen in ballingschap geïdentificeerd als Kunsal, 20, Tsultrim, 18, Tamey, 18 en Soeta, 18, werden door de politie vastgehouden nadat ze folders verspreidden op de binnenplaats van het Chinese administratieve kantoor aan de overkant van de weg klooster op 7 november. De politie arresteerde later de leraar van de monniken Shergyam Yang, maar liet hem na 11 dagen vrij. Een andere monnik genaamd Nyime werd op 18 november in hechtenis genomen na het plaatsen van online uitingen van steun voor de acties van mensen in de gevangenis. Hoewel eerdere rapporten aangaven dat hij was vrijgelaten, suggereert nieuwe informatie dat hij nog steeds in hechtenis is.
Twee weken later, op 21 november, werden twee jonge Tibetaanse leken genaamd Choegyal (broer van Nyime) en Yonten ook gearresteerd nadat ze folders hadden uitgedeeld voor een politiebureau in het dorp Dza Wonpo en hun solidariteit met de gearresteerde monniken in posten op de social media platform WeChat. De twee jonge mannen maakten voorafgaand aan het protest een video met de Dalai Lama en folders met “Bod Rangzen” (een Tibetaanse uitdrukking die onafhankelijk Tibet betekent), geschreven in rode en zwarte inkt.
Alle zeven Tibetanen zitten nog steeds in hechtenis en hun familie en vrienden is de toestemming geweigerd om hen te zien.
Situatie in Sershul
Volgens Jampa Yonten, die in contact staat met Tibetanen die op de hoogte zijn van de situatie in het gebied, hielden gewapende soldaten in oproeruitrusting intimiderende militaire oefeningen in de gemeente na de protesten. Aangenomen wordt dat deze meer openlijke militaire aanwezigheid na 12 december is teruggeschroefd.
“De stad is een spookstad geworden”, zegt Jampa Yonten, die eraan toevoegt dat de lokale bevolking bang was om hun huizen te verlaten vanwege het intense optreden.
Chinees beleid heeft diep leed veroorzaakt in Sershul.
Het Sershul-gebied is een gebied waar Tibetaanse nomaden gedwongen worden gehervestigd nadat zij hun nomaden bestaan hebben moeten opgeven. Doordat zij hun veestapel hebben moeten verkopen zijn zij in de armoede terechtgekomen, omdat overheidssubsidies onvoldoende zijn voor hun kosten van levensonderhoud.
De Chinese autoriteiten hebben de lokale bevolking onder druk gezet om hun loyaliteit aan de Communistische Partij te tonen, door hen te verplichten afbeeldingen van de Dalai Lama te verwijderen, foto’s van de Chinese voorzitter Xi Jinping en andere Chinese leiders te tonen en op camera verklaringen af te leggen voor verspreiding door de staat media.