9 May 2025

Nieuwe resolutie Europees Parlement verzet zich tegen inmenging China in opvolging Dalai Lama

Brussels, België – In een resolutie die op 8 mei 2025 in Brussel is aangenomen, heeft het Europees Parlement opnieuw het voortdurende assimilationistische beleid van China en de schendingen van de godsdienstvrijheid in Tibet veroordeeld en opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van de Chinese inmenging in het Tibetaanse boeddhisme.

Het resultaat van de stemmen. (Foto: screenshot van de webcast van het Europees Parlement)

 

De resolutie, die werd aangenomen tijdens de plenaire zitting van het Parlement in Straatsburg (Strasbourg), “verzet zich krachtig tegen elke poging van de Chinese regering om zich te mengen in de selectie van Tibetaanse boeddhistische spirituele leiders”, waaronder de Dalai Lama. Het parlement roept ook op tot een onafhankelijk onderzoek naar de recente dood van Tulku Hungkar Dorje, wiens recente dood onder verdachte omstandigheden in Vietnam aanleiding gaf tot bezorgdheid over mogelijke Chinese transnationale onderdrukking, en herhaalt zijn eisen voor de vrijlating van de Panchen Lama. Daarnaast drong het Parlement er bij de EU op aan gerichte sancties op te leggen aan Chinese functionarissen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Tibet.

 

“Het Tibetaans boeddhisme vormt de kern van de Tibetaanse identiteit en is daarom een primair doelwit geweest van de meedogenloze pogingen van de Chinese regering om het Tibetaanse volk onder dwang te assimileren en zijn aparte cultuur uit te wissen”, zegt Vincent Metten, directeur EU-beleid van ICT. “Nu China en de EU deze week 50 jaar diplomatieke betrekkingen hebben, herinnert deze resolutie ons er sterk aan dat de Europeanen het recht van het Tibetaanse volk steunen om hun geloof vrij te belijden en hun religieuze erfgoed te bewaren en dat de EU en haar lidstaten meer moeten doen om China verantwoordelijk te houden voor zijn inmenging in Tibetaanse spirituele aangelegenheden, waaronder zijn onaanvaardbare claim om de opvolging van de Dalai Lama te controleren.”

 

De tekst werd aangenomen enkele dagen voor 17 mei, de dag waarop 30 jaar wordt herdenkt van de gedwongen verdwijning van de 11e Panchen Lama, een van de belangrijkste religieuze figuren van Tibet, die op 17 mei 1995 door de Chinese autoriteiten werd ontvoerd, alleen maar omdat hij door de Dalai Lama was erkend als de reïncarnatie van een prominente Tibetaanse boeddhistische leider. Zijn geval is een schrille herinnering aan de extreme maatregelen die de Chinese Communistische Partij bereid is te nemen, waaronder de ontvoering van een 6-jarig kind, om de Tibetaanse religieuze vrijheid te onderdrukken en zich te bemoeien met Tibetaanse spirituele zaken.

 

Onder president Xi Jinping heeft de religieuze vrijheid in Tibet te maken met toenemende onderdrukking. Monniken en nonnen worden onderworpen aan politieke heropvoedingscampagnes, kloosters zijn gesloopt of onder streng toezicht geplaatst en zelfs het bezit van een foto van de Dalai Lama kan leiden tot gevangenisstraffen. De Chinese regering heeft ook duidelijk gemaakt dat ze de opvolging van de gerespecteerde Tibetaanse spirituele leider, die op 6 juli van dit jaar 90 wordt, in zijn eigen hand wil houden.

 

Tijdens het debat over de resolutie op 7 mei zei Engin Eroglu, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China: “We kunnen niet toestaan dat een vreedzame boeddhistische religie wordt uitgeroeid terwijl de wereld toekijkt. Dit is een boodschap die ik u wil meegeven aan u en neem hem serieus, mijnheer de commissaris.” In zijn antwoord aan de leden van het Europees Parlement, zei EU-commissaris Michael McGrath: “Wij blijven er bij de Chinese regering op aandringen zich niet te mengen in opvolgingsprocessen, ook niet in het opvolgingsproces van de Dalai Lama.” Hij voegde eraan toe dat de Europese Unie Tibet zal blijven aankaarten bij het Chinese leiderschap, onder meer tijdens de volgende topontmoeting tussen de EU en China, die naar verwachting deze zomer zal plaatsvinden.

 

Het Europees Parlement heeft zich herhaaldelijk uitgesproken over de situatie in Tibet, onder andere in een resolutie van december 2023, waarin de Chinese kotsscholen voor Tibetaanse kinderen werd veroordeeld. Eerder dit jaar werd de “Parlementaire Groep voor Tibet” opnieuw opgericht na de EU-verkiezingen van 2024.

 

Lees hier de volledige resolutie.

Share this
9 May 2025

Nieuwe resolutie Europees Parlement verzet zich tegen inmenging China in opvolging Dalai Lama

In een resolutie die op 8 mei 2025 in Brussel is aangenomen, heeft het Europees Parlement opnieuw het voortdurende assimilationistische beleid van ...

Lees meer
6 May 2025

EU-China: Na 50 Jaar Moet de EU Mensenrechten Vooropstellen

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen de Europese Unie en de Volksrepubliek China, roept de ...

Lees meer