29 December 2011

17 jaar oude Tibetaanse monnik uit Kirti klooster steekt zichzelf in brand in nieuw protest

10 oktober 2011

Kalsang Wangchuk, de 17 jaar oude monnik uit het Kirti klooster die zichzelf in brand stak op 3 oktober, foto ongedateerd

Een 17 jaar oude monnik uit het Kirti klooster stak zichzelf in brand in de stad Ngaba op 3 oktober rond 14.00, volgens Tibetanen in ballingschap die in contact staan met Tibetanen in de regio. De monnik, Kelsang Wangchuk, droeg een foto van de Dalai Lama en riep leuzen tegen de Chinese regering terwijl hij zichzelf in brand stak in de hoofdstraat van Ngaba stad, Ngaba Tibetaans en Qiang Autonome Prefectuur, provincie Sichuan. Volledige details zijn nog niet naar buiten gebracht maar volgens diverse bronnen in ballingschap werd hij direct na zijn zelfverbranding werd omsingeld door veiligheidsmachten, die het vuur doofden en Kelsang Wangchuk in elkaar sloegen alvorens hem weg te voeren. Het huidige welzijn en de verblijfplaats van Kelsang zijn onbekend.

Volgens dezelfde Tibetaanse bronnen kwamen mensen in de omgeving direct bijeen om te protesteren, maar de menigte werd spoedig verdreven door beveiligingspersoneel. Kort na de zelfverbranding, werden er additionele beveiligingstroepen gestationeerd in Ngaba dorp en in het Kirti klooster. Hiermee werd de veiligheidssituatie nog verder opgevoerd in een regio die al zeer sterk beveiligd was, in een gebied dat bekend staat voor zijn sterke expressie van de Tibetaanse identiteit en voortdurende vreedzame protesten.

Volgens monniken van het opnieuw opgerichte Kirti klooster in ballingschap in Dharamsala, India, werden enkele dagen eerder pamfletten opgehangen en gedistribueerd rondom het Kirti klooster en de marktplaats in Ngaba dorp. Hierin werd vermeld dat als de huidige veiligheidsrepressie in de regio zou worden voortgezet, “veel mensen bereid zouden zijn om hun leven op te geven” in protest.

Kelsang Wangchuk, afkomstig uit Tsaru’ma dorp, Chujee’ma buurtschap in departement Ngaba, is de derde monnik uit het Kirti klooster die zichzelf in brand steekt in een week tijd. Op 26 september zetten Lobsang Kelsang en Lobsang Kunchok, beiden waarschijnlijk 18 jaar oud, zichzelf in brand terwijl ze “Lang leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama” scandeerden, in een protest in Ngaba dorp. Nadat de politie het vuur doofden, nam zij de twee jonge monniken in hechtenis. Hun huidige verblijfplaats en welzijn blijft onbekend (lees meer). Volgens bronnen in ballingschap, is een van de monniken verwant aan Phuntsog, de 20 jaar oude monnik die overleed nadat hij zichzelf eerder dit jaar in brand stak, hetgeen leidde tot de huidige repressie in de regio (lees meer).

Op 7 februari 2009, stak een Kirti monnik genaamd Tapey in zijn mid 20’er jaren zichzelf in brand in protest, nadat lokale autoriteiten de monniken in het Kirti klooster verbod om deel te nemen aan Monlam, een traditioneel gebedsfestival dat na het Tibetaanse nieuwjaar (Losar) wordt gehouden. Volgens diverse bronnen uit de regio schoot de politie Tapey voordat zij de vlammen doofden en hem in hechtenis namen. Zijn verblijfplaats en welzijn zijn nog altijd onbekend (lees meer).

In het nabije Kardze Tibetaans Autonome Prefectuur, Sichuan provincie, overleed een 29 jaar oude monnik genaamd Tsewang Norbu op 15 augustus nadat hij benzine dronk en zichzelf in brand stak terwijl hij riep om vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Tsewang Norbu was een monnik van het Nyitso klooster in Tawu (Chinees: Daofu) in Kardze, een belangrijk historisch centrum van Tibetaanse religieuze cultuur dat omsingeld werd door militaire troepen in na het protest van Tsewang Norbu (lees meer).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer