29 December 2011

14 oktober in Den Haag; Gebedsdienst in solidariteit met Kirti monniken in Tibet

12 oktober 2011

De Tibetaanse gemeenschap Nederland, International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep organiseren een speciale gebedsdienst voor de Chinese Ambassade in Den Haag (Adriaan Goekooplaan 7) op 14 oktober van 11-12 uur.

De situatie in Kirti (Ngaba prefectuur, Sichuan provincie) is sinds maart 2011 verslechterd. In zeven maanden tijd hebben zeven monniken; Phuntsok (21), Tsewang Norbu (29), Lobsang Kelsang 18/19), Lobsang Kunchok(18/19), Kelsang Wangchuk (17), Choephel (19) en Khaying (18) zichzelf in brand gestoken als vorm van protest tegen de intensivering van de religieuze onderdrukking in Tibet. Vier van hen zijn na hun protestactie door de verwondingen overleden. De meest recentelijke zelfverbrandingen vonden op 7 oktober plaats, uitgevoerd door Kayang die direct na het protest overleed en Choephel die op 11 oktober overleed aan zijn verwondingen. De Chinese staatsmedia berichtten hierover dat deze twee monniken “licht gewond” waren na een ‘zelfverbranding” in Ngaba.

Zes van deze monniken zijn afkomstig uit het Kirti klooster, waar in dit voorjaar een escalatie van mensenrechten schendingen plaatsvond door de Chinese autoriteiten. China heeft ondanks oproepen van de VN in juni de verblijfplaats van de 300 gearresteerde monniken tot nog toe niet bekend gemaakt.

Kirti Rinpoche, hoofd van het Kirti klooster in ballingschap: ‘De reden van jonge monniken om te kiezen voor deze nieuwe vorm van protest en het opofferen van hun leven is dat met name het Kirti klooster al maanden is veranderd in een gevangenis. Jonge en oude monniken worden dag en nacht al hun vrijheden ontnomen; religieus onderricht is in het klooster niet toegestaan en de Tibetaanse cultuur en religie worden onvoorstelbaar onderdrukt dat het een punt heeft bereikt van wanhoop waardoor deze Tibetanen liever dood zijn dan zo nog verder te moeten leven’.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “Wij maken ons erg zorgen over de aanhoudende repressie in Ngaba, naar aanleiding van de tragische acties van zeven jonge monniken. Zij protesteerden met hun wanhoopsdaad tegen de uitzichtloze situatie in hun land en dit reflecteert het lijden van de Tibetanen onder de toenemende Chinese onderdrukking. Ik hoop dat hun pijnlijke oproep tot gerechtigheid wordt gehoord door de Chinese leiders en China doet stoppen met haar wangedrag in Tibet.”

De Tibetorganisaties roepen de Chinese regering op om:

1.            Onmiddellijk terugtrekken van militaire bezetting van Kirti klooster
2.            Stop religieuze onderdrukking in Ngaba en heel Tibet
3.            Hervatten van de dialoog met de vertegenwoordigers van de Dalai Lama

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer