14 Nobelprijswinnaars dringen bij Zuma aan om de Dalai Lama een visum te geven
Johannesburg – Veertien Nobelprijswinnaars hebben president Jacob Zuma gevraagd om garanties te geven dat de Dalai Lama een visum naar Zuid-Afrika krijgt, nadat de Tibetaanse geestelijk leider gedwongen werd een reis naar het land af te zeggen.
De Dalai Lama zou volgende maand in Kaapstad een top van de Nobelprijswinnaars voor de vrede bijwonen, de allereerste van een dergelijke bijeenkomst in Afrika.
Maar volgens een assistent, zag hij daar van af, nadat hem een visum was geweigerd om China niet te ergeren, die de boeddhistische monnik ziet als voorvechter voor Tibetaanse onafhankelijkheid.
Wij zijn zeer bezorgd over de schade, die aan het internationale imago van Zuid-Afrika zal worden toegebracht door hem wederom een visum te weigeren – of dit te laten mislukken zei de groep in een brief aan Zuma.
Ondertekenaars zijn onder andere de Poolse Lech Walesa, de Bengaalse ondernemer Muhammad Yunus, de Iraanse advocaat Shirin Ebadi, de Liberiaanse activiste Leymah Gbowee en de Noord-Ierse vredestichters David Trimble en John Hume.
De Dalai Lama heeft in de afgelopen vijf jaar drie keer een verzoek gedaan om Zuid-Afrika te kunnen bezoeken. Iedere keer heeft de regering net zolang vertragingstactieken toegepast, totdat de reis werd afgeblazen. Elke voorafgaande afwijzing is door de Zuid-Afrikanen ontvangen met publieke verontwaardiging, die het zien als verraad van de rechten van de mens, die hun regering omarmd heeft sinds het einde van de apartheid 20 jaar geleden.
Twee jaar geleden vond een top rechtbank dat de overheid onrechtmatig had gehandeld door een visumaanvraag van de Tibetaan te traineren, totdat het te laat was.
China – Zuid-Afrika’s grootste handelspartner, met wederzijdse handel ter waarde van $ 21 miljard in 2012 – maakt regelmatig gebruik van haar economische en politieke invloed om regeringen over de hele wereld onder druk te zetten om contacten met de Dalai Lama te beperken.
We begrijpen de betrokken gevoeligheden – maar zouden er graag op wijzen dat Zijne Heiligheid de Dalai Lama, geen politieke functie meer bekleed, aldus de ondertekenaars.
Integendeel, ze stond erop, dat hij uitsluitend in zijn hoedanigheid van een wereldwijd gerespecteerde spirituele leider zou deelnemen aan de top.
De Nobel top in Kaapstad van 13 tot 15 oktober wordt ondersteund door stichtingen, die de vier Zuid-Afrikaanse vredes-laureaten vertegenwoordigen: Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu, Nelson Mandela, FW de Klerk en Albert Luthuli. Samen met de nog levende Zuid-Afrikanen – Tutu en de Klerk – zeggen de organisatoren dat 13 mensen en acht organisaties hebben bevestigd dat ze de top zullen bijwonen, waaronder de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov.
Vorige toppen zijn gehouden in steden zoals Rome, Parijs, Chicago en Warschau.
De Dalai Lama werd eerder de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd in 2011, toen hij werd uitgenodigd om een lezing te geven als onderdeel van de vieringen in verband met de 80ste verjaardag van anti-apartheid activist Tutu. Destijds Tutu beschreef het ANC als erger dan de apartheid regering. De Dalai Lama werd ook in 2009 een visa geweigerd, maar had drie keer daarvoor Zuid-Afrika bezocht en werd bij die gelegenheden persoonlijk verwelkomd door oud-president Mandela.
Gerelateerd
. Communistisch partij Zuid-Afrika (SACP) verwelkomt annulering bezoek Dalai Lama
. Overheidsdiensten achterbaks over Dalai Lama bezoek
. Politici: Overheid uitsluitsel geven over Dalai Lama