28 August 2011

10 maart herdenking in Den Haag

10 april 2009

Op 10 maart organiseerden International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland gezamenlijk een manifestatie op Het Plein te Den Haag ter gelegenheid van de 50e herdenkingsdag van de Tibetaanse volksopstand in Lhasa en de vlucht van de Dalai Lama naar India.

Een aantal Tibetanen en Nederlanders ging in hongerstaking en er werd een petitie aangeboden aan de Vaste commissie voor buitenlandse zaken van de Tweede Kamer. In de petitie werd de Nederlandse regering opgeroepen om bij China aan te dringen op het beëindigen van de schending van de mensenrechten in Tibet, onafhankelijke waarnemers toegang tot Tibet te verlenen en onderhandelingen te beginnen met de Dalai Lama om tot een oplossing van de Tibetaanse kwestie te komen.
Vijf kamerleden van de Vaste Kamercommissie kwamen na het aannemen van de petitie naar buiten en spraken op Het Plein de manifestanten toe. Mevrouw Peters (GroenLinks) en de heren Van Baalen (VVD), Van Bommel (SP), van Dam (PvdA) en Voordewind (CU) spraken in sterke bewoordingen hun steun uit voor het Tibetaanse volk en voor het streven naar autonomie binnen de Volksrepubliek China.

Ook spraken zij hun bezorgdheid uit over de schendingen van de mensenrechten in Tibet. De kamerleden riepen China op de gevoelens en wensen van het Tibetaanse volk te respecteren en onderhandelingen aan te gaan met de Dalai Lama. De organisatoren sloten de manifestatie af door met ruim 250 sympathisanten naar de Chinese ambassade te lopen. Bij de ambassade wilden de organisatoren een petitie aanbieden aan de Chinese ambassadeur; deze gaf echter geen reactie.

Kijk hier de videobeelden van de 10 maartherdenking 2009.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer