10 DINGEN OM IN DE GATEN TE HOUDEN IN 2024
2024 markeert een mijlpaal in China’s wrede bezetting van Tibet – maar de veerkracht, hoop en strijd van het Tibetaanse volk om die bezetting tot een vreedzaam einde te brengen gaan door.
In het komende jaar is het 65 jaar geleden dat Chinese troepen de volledige controle over Tibet overnamen en de Dalai Lama in ballingschap dwongen.
Na 65 jaar is de situatie in Tibet erbarmelijk. Volgens de waakhond Freedom House is Tibet het minst vrije land ter wereld naast Zuid-Sudan en Syrië.
Maar op het internationale podium groeit de steun voor het Tibetaanse volk, waaronder onlangs een resolutie van het Europees Parlement die er bij China op aandringt om de dwanginternaten in Tibet af te schaffen, en een belangrijk wetsvoorstel dat door het Amerikaanse Congres wordt behandeld en dat China onder druk zet om zijn bezetting van Tibet tot een vreedzame oplossing te brengen.
De voortgang van die wetgeving – bekend als de Resolve Tibet Act – is slechts een van de vele ontwikkelingen die we de komende 12 maanden in de gaten moeten houden. Ook op de radar zijn China’s voortdurende inspanningen om het Tibetaanse volk onder dwang te assimileren, de Europese verkiezingen, China’s 4e Universele Periodieke Doorlichting bij de Verenigde Naties en de aanstaande 89e verjaardag van de Dalai Lama.
Terwijl 2024 van start gaat, zijn hier tien dingen om in de gaten te houden in dit nieuwe jaar.
1. De Europese verkiezingen
Van 6 tot 9 juni 2024 kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement – de tiende parlementsverkiezing sinds de eerste rechtstreekse verkiezing in 1979. Dit zal een belangrijke gelegenheid zijn om het bewustzijn over Tibet onder nieuwe Europarlementariërs (leden van het Europees Parlement) te vergroten en ervoor te zorgen dat Tibet op de agenda blijft staan van een van de grootste democratische assemblees ter wereld.
2. De Resolve Tibet Act
Deze tweepartijdige wetgeving – met als volledige naam de Promoting a Resolution to the Tibet-China Dispute Act – is in december unaniem goedgekeurd door de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis. Dat betekent dat de wet nu in het Huis behandeld kan worden en tegelijkertijd door de Senaat wordt behandeld. Het wetsvoorstel is bedoeld om de Chinese regering onder druk te zetten om voor het eerst sinds 2010 de dialoog met Tibetaanse leiders te hervatten om via onderhandelingen tot een oplossing te komen voor de status van Tibet.
3. China’s universele periodieke doorlichting
Op 23 januari ondergaat China zijn 4e Universele Periodieke Doorlichting (UPR) bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De UPR is een mechanisme om elke vier tot vijf jaar de staat van de mensenrechten van elke VN-lidstaat te beoordelen. In juli 2023 dienden de International Campaign for Tibet en de International Federation for Human Rights een gezamenlijk rapport in met details over systematische en wijdverspreide patronen van mensenrechtenschendingen in Tibet. ICT is ook in gesprek gegaan met regeringen, onder andere in Europa, om hen op te roepen krachtige aanbevelingen over Tibet te doen aan China tijdens de herziening.
4. 65ste verjaardag van de ballingschap van de Dalai Lama
Op 10 maart 1959 kwamen de Tibetanen in opstand tegen de Chinese bezetting van hun land. Hoewel de Chinese troepen hun opstand uiteindelijk neersloegen, slaagden de Tibetanen erin hun leider, de Dalai Lama, te helpen ontsnappen naar ballingschap, waar hij tot op de dag van vandaag woont. Dit jaar, op de 65e verjaardag van de Tibetaanse Nationale Opstand en de ballingschap van de Dalai Lama, zullen de Tibetanen blijven pleiten voor een vreedzame beëindiging van China’s wreedheden in hun thuisland.
5. 25e verjaardag van de Internationale Campagne voor Tibet Europa
Op 15 maart 1988 werd de International Campaign for Tibet opgericht ter ondersteuning van de strijd van het Tibetaanse volk voor mensenrechten en democratische vrijheden. In 1999 werd het ICT Europe kantoor in Amsterdam geopend om ons werk en onze impact uit te breiden naar Europa. Dit jaar vieren we ons 25-jarig bestaan.
6. Staatsinternaten in Tibet
China heeft meer dan 1 miljoen Tibetaanse kinderen gescheiden van hun families in staatsinternaten als onderdeel van een beleid van gedwongen assimilatie, waardoor kinderen worden afgesneden van hun ouders, taal en cultuur en de kern van hun Tibetaanse identiteit wordt bedreigd. De VS heeft Chinese functionarissen bestraft voor hun betrokkenheid bij de internaten, terwijl verschillende landen, het Europees Parlement en VN-deskundigen hebben opgeroepen tot sluiting van de internaten.
7. 35e verjaardag van de vermiste Panchen Lama
Gedhun Choekyi Nyima, geboren op 25 april 1989, is de 11e Panchen Lama, een van de belangrijkste figuren in het Tibetaans boeddhisme. Maar slechts enkele dagen nadat hij in 1995 door de Dalai Lama was erkend, ontvoerde de Chinese regering de toen 6-jarige jongen en verving hem door een imitator. Nu de Panchen Lama dit jaar 35 jaar wordt, zullen Tibetaanse boeddhisten en overheidsfunctionarissen over de hele wereld om informatie over zijn verblijfplaats vragen en zijn vrijlating eisen.
8. China’s poging om Tibet een nieuwe naam te geven
China probeert momenteel de internationaal erkende naam Tibet te vervangen. In officiële rapporten en externe propaganda verwijst de Chinese regering naar het Tibetaanse thuisland met het Chinese woord “Xizang”. Deze naamsverandering is een duidelijke poging om te impliceren dat Tibet een legitiem deel van China is. Verwacht wordt dat China deze inspanning in 2024 stapsgewijs en strategisch zal voortzetten.
9. 89e verjaardag van Dalai Lama
De Tibetaanse spirituele leider wordt 89 op 6 juli, en Tibetanen, boeddhistische beoefenaars en regeringsleiders over de hele wereld zullen dit zeker vieren. Eerder heeft de Dalai Lama gezegd dat hij rond zijn 90e een beslissing zou nemen over zijn opvolging. De Chinese regering heeft duidelijk gemaakt dat ze van plan is zich te bemoeien met zijn opvolging, maar de Dalai Lama heeft gezegd dat China geen rol zal spelen in het proces. De VS heeft wetgeving aangenomen waarin wordt gedreigd met sancties tegen Chinese functionarissen die proberen hun eigen toekomstige Dalai Lama te benoemen.
10. Massale DNA-verzameling
2024 ging goed van start voor Tibet-activisten toen Thermo Fisher Scientific, het in de VS gevestigde biotechbedrijf, aankondigde te stoppen met de verkoop van DNA-verzamelkits in de Tibetaanse Autonome Regio, een gebied dat ongeveer de helft van Tibet omvat. Naar verluidt heeft China DNA verzameld van ongeveer 1 miljoen Tibetanen in de regio zonder hun toestemming. De beslissing van Thermo Fisher volgde op een jaar van zware campagnevoering door Tibetaanse groepen – en liet zien dat collectieve actie voor Tibet een verschil maakt.
Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier!