Zelfverbrandingen

Zelfverbrandingen

Meer dan 155 Tibetanen hebben sinds 2009 zelfmoord gepleegd door de immense onderdrukking.

Je hebt misschien de beroemde foto gezien van een Vietnamese monnik die zichzelf in brand steekt om te protesteren tegen onderdrukking. In Tibet zijn dit soort scènes sinds 2009 maar al te gewoon geworden.

Zelfverbranding is een diepe roep om hulp van Tibetanen die geen andere manier hebben om de wereld te vertellen over hun lijden. De golf van zelfverbrandingen in Tibet begon nadat de Chinese overheid de vreedzame wijdverspreide protesten door Tibetanen in 2008 onderdrukte.

 

 

Tibetanen worden gedreven tot zelfverbranding omdat China hun meest fundamentele vrijheden ontkent. Tibetanen kunnen hun religie niet vrijelijk beoefenen, noch kunnen zij hun cultuur, taal en identiteit op een betekenisvolle manier uiten.

De zelfverbranders omvatten Tibetaanse monniken, nonnen en leken die ervoor kozen om zichzelf geweld aan te doen in plaats van hun onderdrukkers. Van de overgrote meerderheid van hen is bekend dat zij zijn gestorven na hun protesten. Geen buitenlandse journalist heeft ooit toestemming gekregen om zelfstandig gevallen van zelfverbrandingen te onderzoeken omdat China de toegang tot Tibet buiten de deur houdt.