Veiligheid

Veiligheid

Onder Chinese overheersing is Tibet een plek geworden van groeiende bedreigingen voor de mondiale veiligheid.

De Dalai Lama en het Tibetaanse volk hebben een visie op hoe de Tibetaanse cultuur ten goede kan komen aan de wereldbeschaving. De strategische locatie van Tibet maakt het een belangrijk onderdeel van geopolitieke overwegingen die van invloed zijn op de wereldwijde veiligheid.

Tibet was ooit een sterk geïsoleerde regio en een belangrijke buffer tussen China en India. Maar toen de Chinese Communistische Partij aan de macht kwam in 1949, viel het Tibet binnen en de regio is sindsdien in toenemende mate gemilitariseerd.

In de afgelopen jaren heeft China militaire installaties en infrastructuur in Tibet gebouwd om zich voor te bereiden op een mogelijk gewapend conflict met India, ‘s werelds grootste democratie en het land dat toevlucht heeft gegeven aan de Dalai Lama en Tibetaanse vluchtelingen.

China exploiteert de natuurlijke rijkdommen van Tibet om zijn economische ontwikkeling voor enkele decennia veilig te stellen. Xizang, het Chinese woord voor Tibet, betekent letterlijk ‘westerse schatkamer’.

Aangemoedigd door de Dalai Lama is het Tibetaanse volk overweldigend vreedzaam gebleven ondanks de Chinese onderdrukking. Maar in afwezigheid van de Dalai Lama is er een groot risico op toenemende spanningen en instabiliteit in Tibet.

De enige manier om escalatie te voorkomen is om het Tibetaanse volk te helpen te slagen in hun geweldloze strijd voor gerechtigheid en mensenrechten.