Geef politieke gevangenen een gezicht

Lees het verhaal van Karma Samdrup

Als onderdeel van onze campagne Geef politieke gevangenen een gezicht vertellen wij deze maand het verhaal van Tibetaanse politieke gevangene Karma Samdrup. Tibetaanse politieke gevangenen zetten zich veelal in voor vrijheid van religie, voor taal en cultuur. Karma Samdrup zet zich in voor de dieren en natuur in zijn dorp, hij is een filantropoloog en een milieuactivist. Dit is hem duur komen te staan…

Het verhaal van Karma Samdrup

Karma Samdrup is een bekende Tibetaanse antiekhandelaar die zijn inkomsten inzet om milieu-conservatieprojecten op de Tibetaanse hoogvlakte te financieren. Nu zit Karma Samdrup een gevangenisstraf van 15 jaar uit op uiterst dubieuze aanklachten; hij werd namelijk gevangengezet wegens het ‘opgraven en roven van oude graven’.

Echter verklaren meerdere Tibetaanse bronnen dat Karma Samdrup werd aangehouden na vele vergeefse pogingen om zijn twee broers vrij te krijgen. Zijn broers werden in 2009 gevangengezet nadat zij in conflict waren geraakt met Chinese autoriteiten over hun pogingen om de natuur en wilde dieren in hun dorp te beschermen.

Feitelijke informatie Karma Samdrup:

  • Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 42 jaar
  • Gevangen genomen in: juni 2010
  • Lengte gevangenschap: 15 jaar
  • Locatie gevangenschap: Yanqi Hui Autonomous City, XUAR
  • Verwachte vrijlating: juni 2025

De moeder van Karma Samdrup

Chinese autoriteiten hebben na de arrestatie van Karma Samdrup zijn meer dan 70 jaar oude moeder geslagen. Zij is enkele maanden in het ziekenhuis opgenomen geweest en is nog steeds erg zwak.

Naast deze fysieke marteling heeft de hechtenis van Karma Samdrup ook een verschrikkelijk psychisch effect op de familieleden van Karma Samdrup. Zo wist Karma’s moeder voor lange tijd niet tot wat voor straf Karma Samdrup was veroordeeld. Daarnaast weet zij nog steeds niet onder welke omstandigheden en in welke gezondheidstoestand haar zoon gevangen wordt gehouden. 

De gemeenschap van Karma Samdrup

Door het vast zetten van politieke gevangenen zaait de Chinese overheid terreur in de gemeenschap. Het gevoel van onveiligheid blijft niet alleen beperkt tot de naaste familie van de verdwenen personen, maar treft alle inwoners van het dorp.

In het geval van Karma Samdrup werden de dorpelingen aangespoord om geen beroep te doen op de hogere autoriteiten. Daarnaast werd het verboden om Karma’s familie te steunen. Wanneer men zich niet aan deze regels houdt worden ze gestraft. Zo werden er minstens twintig dorpelingen die namens de broers een verzoekschrift indroegen, ondervraagd en gemarteld door Chinese autoriteiten.

Steun politieke gevangenen zoals Karma Samdrup

Karma’s verhaal staat niet op zichzelf.

Politieke gevangenen in Tibet hebben altijd in de frontlinie gestaan voor vrijheid en mensenrechten. Door klimaatactivisten zoals Karma Samdrup monddood te maken is China in strijd met zowel mensenrechten als haar klimaatbeleid.

Tibetaanse politieke gevangenen en hun families zijn degenen die een buitengewoon hoge prijs hebben betaald: hun vrijheid is hen afgenomen.

ICT’s internationale advocacy-team doet er alles aan om politieke gevangenen zoals Karma vrij te krijgen. Maar wij kunnen dit niet alleen.

Karma heeft je steun hard nodig! Help je ons mee?

Je persoonlijke gegevens worden beveiligd naar ICT verstuurd. Lees hier hoe ICT omgaat met je gegevens. Wanneer je ook adresgegevens achterlaat, kunnen we je eventueel benaderen om steun voor ons werk te vragen.