Van Boer tot Loonslaaf

Teken de petitie!
Stop Chinese heropvoedingskampen in Tibet

Teken de petitie vóór 10 december. Samen roepen we minister Blok op om de heropvoedingskampen in Tibet met eigen ogen te bekijken. Stop de Chinese militaire heropvoedingskampen in Tibet!

 • Lees de Petitie aan minister Blok

  Dringende oproep aan minister Blok

  Geachte minister Blok,

  Stel: U wordt opgepakt en moet uw land, dieren en boerderij afstaan om onder dwang omgeschoold te worden tot fabrieksarbeider, wegenbouwer of serveerster. En vervolgens tewerkgesteld -uiteraard onder surveillance- aan de andere kant van China. Een surrealistische gedachte, nietwaar? Dit is echter precies wat er nu in Tibet gebeurt.

  Meer dan een half miljoen Tibetanen zijn verdwenen in deze militair-geleide ‘trainingskampen’ in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR). In de kampen probeert China om de Tibetaanse boeren en nomaden in ‘hardwerkende Chinese staatsburgers’ te transformeren.

  In feite wordt hun land onteigend en worden ze na hun gedwongen training overgebracht naar andere gebieden in China en Tibet. Zonder de mogelijkheid om te weigeren worden Tibetanen afgevoerd naar bedrijven met vraag naar goedkope arbeidskrachten.

  Onteigening, grootschalige heropvoeding en gedwongen tewerkstelling zijn mensenrechtenschendingen die wij hier in Nederland verafschuwen. Als we deze grove schendingen van de mensenrechten geen halt toeroepen, gaat China ongestoord verder met het inperken van de vrijheid van het Tibetaanse volk.

  U, als minister van Buitenlandse Zaken, hebt de verantwoordelijkheid om de stem van het Nederlandse volk te laten horen. Om China aan te spreken op deze wandaden, en te zorgen dat Nederlanders hun vertrouwen in het mensenrechtenbeleid van hun land niet verliezen.

  Ik, als Nederlandse burger, wil u dringend verzoeken:

  • Start een onafhankelijke onderzoeksmissie naar Tibet en Oost Turkestan, bilateraal, of in EU of VN-verband, bezoek de Chinese ‘heropvoedingskampen’ en zie met eigen ogen hoe mensonterend het eraan toe gaat;
  • Dring bij de Chinese regering aan op hervatting van een onvoorwaardelijke dialoog tussen China en vertegenwoordigers van de Dalai Lama, en vrije toegang tot Tibet voor diplomaten, journalisten en burgers;
  • Roep China op om de fundamentele rechten van Tibetanen te respecteren. Met name de vrijheid van cultuur, taal en religie en zeggenschap over de economische ontwikkeling van Tibet.

  Ik reken op uw spoedige en onvoorwaardelijke steun aan het Tibetaanse volk.

Wij zamelen zoveel mogelijk handtekeningen in waarin we minister Blok oproepen om een bezoek te brengen aan Tibet en de heropvoedingskampen, zodat hij met eigen ogen kan zien wat China angstvallig voor de rest van de wereld verborgen houdt.

Help jij mee? Teken de petitie!

 

Foto: Tibetanen in militair uniform. Rapport van Adriaan Senz over Tibetaanse trainingskampen
Foto: Tibetanen in Chinese militaire heropvoedingskampen, uit het rapport van Adriaan Zenz
Share this
Share this