Teken de petitie

Roep de VN op om martelingen in Tibet te stoppen!

Oproep aan de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN

Roep de Verenigde Naties op om gerechtigheid te zoeken voor Tenzin Nyima en alle andere Tibetanen die worden gemarteld en mishandeld door de Chinese autoriteiten. Teken vandaag onze petitie.

Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN
Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN

Geachte Hoge Commissaris,

Ik doe een beroep op u met betrekking tot de zaak van de 19-jarige Tibetaanse monnik Tenzin Nyima, die stierf nadat hij in januari 2021 in politiehechtenis was mishandeld. Deze jonge Tibetaanse monnik is de laatste in een reeks van zeer zorgwekkende gevallen waarin Tibetanen stierven in politiehechtenis of terminaal ziek waren bij vrijlating uit de gevangenis, om kort daarna te overlijden. Ik maak me grote zorgen over deze meest recente zaak van Tenzin Nyima en andere Tibetanen zoals hij.

 • Lees de petitietekst verder

  Tenzin Nyima stierf kort na zijn vrijlating uit de gevangenis, rapporteerde Human Rights Watch op 21 januari 2021. Chinese autoriteiten zetten hem aanvankelijk in hechtenis op 9 november 2019, twee dagen nadat hij en drie andere monniken van een plaatselijk klooster in Wonpo, Kardze (Chinees: Ganzi) Tibetaanse Autonome Prefectuur, provincie Sichuan, pamfletten uitdeelden en kort slogans riepen waarin werd opgeroepen tot Tibetaanse onafhankelijkheid, buiten het lokale overheidskantoor.

  Het protest vond plaats tijdens een campagne van lokale functionarissen om nomaden die gedwongen gehervestigd waren en lokale bewoners onder druk te zetten om het “programma voor armoedebestrijding” van de regering publiekelijk te prijzen. De dood van Tenzin Nyima maakt deel uit van een patroon van marteling en mishandeling in Tibet. In mei 2020 stierf de Tibetaanse monnik Choekyi na marteling in hechtenis. In augustus 2020 stierf de 36-jarige moeder van drie, Lhamo, in hechtenis na vermoede afranselingen. In 2015 documenteerde de International Campaign for Tibet 29 gevallen van Tibetanen die tijdens hun hechtenis waren gemarteld en mishandeld. 14 van deze 29 Tibetanen stierven als gevolg van hun martelingen. In 2015 concludeerde het VN Comité tegen Foltering in zijn evaluatie van China dat “de praktijk van foltering en mishandeling nog steeds diep geworteld is in het strafrechtsysteem”.

  Geachte Hoge Commissaris, er moet een einde komen aan de wijdverbreide martelingen in Tibet. Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze flagrante schendingen van rechten moeten ter verantwoording worden geroepen.

  Aangezien de Chinese regering weigert de vele rapporten over foltering in Tibet te onderzoeken, terwijl het partij is bij het VN Verdrag tegen Foltering, en nog steeds het internationaal recht schendt, moeten de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap dit gebrek aan verantwoording, transparantie en toewijding aan het internationaal recht dringend aanpakken.

Daarom verzoek ik u, als Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, vriendelijk om de volgende stappen zo spoedig mogelijk te ondernemen:

 • Publiekelijk de gevallen van foltering en mishandeling van Tibetanen in politiehechtenis te veroordelen tijdens zittingen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties;
 • De zaken van Tenzin Nyima, Lhamo en Choekyi en andere Tibetanen rechtstreeks aan de orde te stellen bij de Chinese regering en aan te dringen op een volledig en onpartijdig onderzoek dat de verantwoordelijken verantwoordelijk houdt;
 • Opvolging te geven aan de aanbevelingen van deskundigen van de Verenigde Naties van juni 2020, waarin wordt opgeroepen tot een onpartijdig en onafhankelijk VN-mechanisme en een speciale zitting van de Mensenrechtenraad over China;
 • Te luisteren naar getuigenissen van Tibetaanse mensenrechtenverdedigers en overlevenden en degenen die opkomen voor de mensenrechten in Tibet;
 • Tibetaanse gebieden te bezoeken tijdens uw geplande bezoek aan de Volksrepubliek China.

Beste mensenrechtencommissaris, Tibetanen verdienen gerechtigheid. Er moet een einde komen aan marteling in Tibet, en uw organisatie kan helpen de verandering teweeg te brengen waar Tibetanen naar verlangen.

Dank u wel.

Ondertekening: uw voornaam en woonplaats worden alleen bijgevoegd


 

Share this
Share this