Let op!
Reeds
Afgesloten
10 March 2021
10 maart Den Haag

Herdenking Tibetaanse volksopstand tegen Chinese bezetting en mensenrechtenschendingen.

Op 10 maart komen wereldwijd Tibetanen en supporters bijeen om de 62ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand te markeren. Ook in Nederland vindt een herdenking plaats bij de Chinese Ambassade (Adriaan Goedkooplaan 7 in Den Haag) van 12.00-13.00, georganiseerd door International Campaign for Tibet, de Tibetaanse gemeenschap en de Tibet Support Groep.

Laat ook je stem horen voor vrijheid en rechtvaardigheid voor het Tibetaanse volk en roep China op de repressie te stoppen. Kom op 10 maart naar Den Haag en wapper de Tibetaanse vlag in solidariteit met de Tibetaanse vrijheidsstrijd.

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 156 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als protest tegen de Chinese onderdrukking. In 2020 zijn er meer dan half miljoen Tibetanen, voornamelijk boeren en nomaden, onder het mom van armoedebestrijding van hun land verdreven, gedwongen om omgeschoold tot laagbetaalde arbeidskracht en elders in China tewerkgesteld.

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.

Details

Date 10 March 2021 Time 12:00 - 13:00 Costs N.v.t.

Location

Chinese Ambassade Adriaan Goedkooplaan 7 2517 JX, Den Haag

Organisation

International Campaign for Tibet Europe Phone Website https://savetibet.nl/agenda/herdenking-tibetaanse-volksopstand-2021
Share this