8 May 2020

Zorgen over bouw in de UNESCO- beschermde Jokhang tempel in Lhasa

De International Campaign for Tibet maakt zich zorgen over berichten over bouw werkzaamheden in de door UNESC beschermde Jokhang-tempel in Lhasa, de hoofdstad van Tibet.

Volgens een rapport van de in Peking gevestigde Tibetaanse schrijver Woeser op Radio Free Asia op 5 mei 2020 zijn de Chinese autoriteiten begonnen met de bouw van twee stalen paviljoens op het plein voor de heiligste tempel van Tibet. De paviljoens lijken te voldoen aan een Chinese bouwstijl die niet past bij de traditionele Tibetaanse architectuur.

Toen de Chinese staatsmedia op 7 mei 2020 berichtten over een investering in de “bescherming” van de site, gaven ze geen gedetailleerde informatie over de omvang en de omvang van de uit te voeren constructie.

Hoewel de Jokhang-tempel momenteel niet toegankelijk is voor het publiek, werd de constructie zichtbaar toen het omlooppad rond de tempel op 28 april na sluiting werd geopend voor het publiek vanwege de uitbraak van het coronavirus.

ICT heeft het UNESCO Werelderfgoedcentrum in Parijs verzocht om details over de bouwplaats beschikbaar te stellen en of het de door UNESCO beschermde ‘Outstanding Universal Value’ van de Jokhang-tempel beïnvloedt.

ICT drong er verder bij het centrum op aan zulke belangrijke Tibetaanse culturele erfgoedsites als de Jokhang-tempel te beschermen tegen onaanvaardbare inmenging van de Chinese autoriteiten, met name gezien de staatsmediaberichten die investeringen in de site aankondigen.

Elke Tibetaan heeft het recht om te genieten van zijn of haar culturele erfgoed, dat moet worden beschermd zodat het aan toekomstige generaties kan worden doorgegeven om ervan te genieten, aldus ICT.

De Jokhang-tempel is een oude en unieke Tibetaanse tempel die eeuwenlang pelgrims uit heel Tibet en de Tibetaans-boeddhistische wereld aantrekt. De Jokhang-tempel is gebouwd in de 7e eeuw en heeft een opmerkelijke Tibetaanse architectuur.

Paviljoen over historische pijler

Gelegen net voor de 1.300 jaar oude Jokhang-tempel is de stenen pilaar waarop het keizerlijke Sino-Tibetaanse Verdrag van 821/23 na Christus is gegraveerd dat de grenzen van het Tibetaanse rijk en de Tang-dynastie China afbakende. Volgens ooggetuigenverslagen en fotografisch bewijs wordt een van de nieuwe paviljoens boven de stenen pilaar gebouwd.

Gezien het historische belang van de Jokhang-tempel, heeft UNESCO bij het plaatsen van Lhasa’s Potala-paleis op de Werelderfgoedlijst in 1994 aanbevolen om de reikwijdte uit te breiden tot de Jokhang-tempel. Uiteindelijk keurde het UNESCO-werelderfgoedcomité in 2000 de opname van het Jokhang-tempelklooster goed als onderdeel van het “Historisch Ensemble van het Potala-paleis, Lhasa”.

Er bestaat ook ernstige bezorgdheid over het niveau van Tibetaans overleg en deelname aan het instandhoudingsproces. Het ‘Barkhor Conservation Plan’ uit 1992 is ontwikkeld door de Chinese regering, die alleen nominaal de Tibetaanse experts en inwoners van Lhasa heeft geraadpleegd.

Studies van een architect en erfgoedadviseur tussen 1994 en 2005 hebben ook uitgewezen dat het meeste erfgoedbehoud van belangrijke erfgoederen (waaronder het Potala-paleis, de Jokhang-tempel en de Norbulingka- en Sakya-kloosters) werd uitgevoerd door niet-Tibetanen.

Na een brand in de Jokhang-tempel in 2018 hebben het Werelderfgoedcentrum van UNESCO en zijn adviesorgaan in april 2019 een gezamenlijke reactieve monitoringmissie naar de tempel uitgevoerd. Een rapport is tot op heden niet openbaar gemaakt.

UNESCO-regels vereisen dat verdragspartijen op verzoek rapporten over de “staat van instandhouding” van werelderfgoedsites indienen. Tijdens de 42e zitting van het UNESCO-werelderfgoedcomité in 2018 werd een dergelijk verzoek ingediend bij de Chinese regering over het historische ensemble van het Potala-paleis, waaronder de Jokhang.

Na presentaties aan UNESCO over het ontbreken van openbare rapportage, werd op 28 januari 2020 een samenvatting van twee pagina’s van het Chinese “staat van instandhouding” -rapport online gepubliceerd. Het volledige rapport is niet beschikbaar gesteld.

ICT is bezorgd over het duidelijke gebrek aan transparantie rondom de Jokhang-tempel, zowel van UNESCO als de Chinese autoriteiten, en bekritiseerde het gebrek aan gedetailleerde rapportage als “onaanvaardbaar” gezien het belang van de Jokhang-tempel.

In de beschrijving van het Historisch Ensemble van het Potala-paleis in Lhasa stelt UNESCO: “De schoonheid en originaliteit van de architectuur van deze drie locaties [Potala-paleis, Jokhang-tempel en Norbulingka], hun rijke versiering en harmonieuze integratie in een opvallend landschap, voegen toe hun historische en religieuze interesse. ‘

Een Tibetaan uit Lhasa, die nu in ballingschap leeft, vertelde ICT: „Ik ben opgegroeid op een plek in de buurt van de Jokhang en heb mijn jeugd regelmatig bezocht. Kijkend naar de foto’s van de paviljoens, lijken ze erop gericht toeristische attracties te zijn en de aandacht van de internationale bezoekers af te leiden van de inhoud van de Chinees-Tibetaanse verdragspilaar. Gezien het feit dat dergelijke paviljoens deel uitmaken van de oude Chinese cultuur, zou het hebben van een van deze over de verdragspijler kunnen zijn om bezoekers een indruk te geven dat Tibet sinds de oudheid deel uitmaakt van China. ”

Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer