30 May 2013

Woeser wordt ‘Woman of Courage Award VS’ uitgereikt

Op 19 mei 2013 is door de Amerikaanse overheid de International Women of Courage Award aan de Tibetaanse schrijver en blogger Tsering Woeser uitgereikt.

De prijs werd haar oorspronkelijk op 8 maart 2013 toegekend door First Lady Michelle Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een ceremonie in Washington, DC. Vanwege de door Chinese overheid opgelegde beperkingen op haar reizen naar het buitenland, kon zij daar toen niet bij aanwezig zijn. (ICT verslag, Women of Courage Award naar Tsering Woeser bevestigt Amerikaanse betrokkenheid bijTibet)

De award werd aan Woeser door het personeel van de Amerikaanse ambassade in Peking persoonlijk uitgereikt. De deelnemers aan de prive-ceremonie bestonden uit haar echtgenoot, schrijver Wang Lixiong, kunstenaar Ai Weiwei, econoom Ilham Tohti, mensenrechtenactivist Hu Jia, advocaat Ding Xikui en de winnaar van de Internationale Women of Courage Award 2011, advocaat Guo Jianmei.

In zijn opmerkingen op 8 maart zette Secretaris Kerry de rechtvaardiging van de prijs aan Woeser uit een: “Voor haar moedige streven om de mensenrechtensituatie voor Tibetaanse burgers van China te verbeteren door hun situatie met haar geschriften te verhelderen, en door een welsprekende stem te geven aan degenen wier verhalen anders misschien nooit zouden worden gehoord, is Tsering Woeser een vrouw van moed.”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer