26 August 2011

Wat denken de Nederlandse politici over Tibet nu de verkiezingen voor de deur staan? In gesprek met Penpa Tsering, voorzitter van de Tibetaanse regering in ballingschap

8 juni 2010

Penpa Tsering was gisteren kort in het land en sprak enkele Tweede Kamerleden (in spe) op het ICT kantoor over de bijdrage die de nieuwe Nederlandse regering kan leveren aan het oplossen van de Tibetaanse kwestie. Harry van Bommel (SP) en Christa Meindersma (D66), gingen met hem in gesprek waar directeur van ICT Europe, Tsering Jampa, fungeerde als moderator. Mariko Peters van Groenlinks was aanwezig bij de inhoudelijke nabespreking.



 foto door Gijsbert Tinga

Na een korte algemene briefing, beet Penpa Tsering het spits af met enkele concrete suggesties voor de Nederlandse politiek:

• Er moet meer uitwisseling komen tussen parlementsleden in Europa en de Tibetaanse regering in ballingschap
• Er moet een samenhangende politieke steun komen uit Europa voor middenweg benadering van de Dalai Lama zoals uiteengezet in het memorandum over autonomie voorgesteld door het Tibetaanse regering in ballingschap aan de Chinese regering.
• Hij benadrukte het belang van ontwikkelingshulp zowel in Tibet als in ballingschap

Van Bommel stelde dat de Tibetaanse kwestie niet in isolatie moet worden aangepakt, maar in aanloop naar specifieke debatten in algemene betrekkingen tussen Nederland en China. Hij noemde als voorbeeld:
• Jaarlijkse debat over China, waar ook gebruik wordt gemaakt van rapporten en actuele memo’s
• Jaarlijkse mensenrechten debat in de tweede kamer
• EU-China dialoog over mensenrechten

Hij benadrukte het belang van het aanpakken van de Tibetaanse kwestie buiten de grenzen van de eigen politieke partij in Nederland. Daarnaast moeten de individuele tweede kamerleden hun internationaal netwerk inzetten, van gelijkgestemde politici in andere landen.



Christa Meindersma benadrukte het belang om Tibet continue op de agenda van de Nederlandse regering te houden. Het is niet voldoende kamervragen te stellen als er gewelddadigheden plaatsvinden in Tibet of een NL delegatie naar China gaat. “Wij moeten inzetten op grotere Nederlandse betrokkenheid bij het vinden van een vreedzame oplossing voor Tibet via onderhandelingen. Daarbij is het van belang dat Europa met 1 mond spreekt. Nederland moet zich hier in Europees verband hard voor maken.” Gezien de geopolitieke situatie van Tibet voor de stabiliteit van Zuid-Oost Azië – het meest bevolkte deel van de wereld – , stelt Meindersma, is het cruciaal om een oplossing te verzekeren tussen Tibet en China. (lees haar eigen verslag op haar website).

Penpa Tsering eindigde met het uitnodigen van de aanwezige politici om aanwezig te zijn bij de viering van het 50 jarige bestaan van de Tibetaanse regering in ballingschap op 2 september.

Tot slot wenste hij de aspirant kamerleden toe dat ze allemaal winnen. Maar dat is niet altijd nodig stelt hij. “Soms is het beter om te verliezen, want dan wordt je gemotiveerd om nog harder te werken.”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer