19 November 2019

VN experts uiten ernstige bezorgdheid over gevolgen Chinese anti terrorisme wet op Tibetanen en Oeigoeren

In een openbare mededeling aan de Chinese regering hebben de mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties ernstige bezorgdheid geuit over de “terrorismebestrijdingswetgeving” van China en opgeroepen tot een herziening van de wetgeving die in 2016 in werking is getreden om deze in overeenstemming te brengen met de internationale mensenrechten  normen.

De meest dringende zorg heeft betrekking op het gebruik van een brede en vage definitie van terrorisme die het mogelijk maakt publiek protest, afwijkende meningen, religieuze activiteiten en mensenrechtenactivisme te bestempelen als terrorisme.

De deskundigen van de VN verklaren: “De toepassing van de antiterrorismewet en aanverwante praktijken geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de toenemende praktijken van willekeurige detentie, gedwongen verdwijning, afwezigheid van gerechtelijk toezicht en procedurele waarborgen en beperkingen van het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, het recht op vrijheid van vreedzame vergadering, het recht op onderwijs en het recht op vrijheid van verkeer binnen een steeds meer gesecuritiseerde omgeving, met name voor aangewezen minderheden, met name Oeigoeren en Tibetanen. ”

De mededeling van 23 pagina’s werd ondersteund door 10 speciale VN-rapporteurs en twee VN-werkgroepen.

In augustus 2018 drong het VN-comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie er bij de Chinese regering op aan beleid en wetten te herzien die discriminerend zijn voor Tibetanen, Oeigoeren en Mongolen, en merkte op dat China’s “brede definitie van terrorisme en vage verwijzingen naar extremisme … het mogelijk zouden kunnen maken om vreedzame burgerlijke en religieuze expressie strafbaar stellen. ”

De Internationale Campagne voor Tibet (ICT) heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de “terrorismebestrijdingswetgeving” al in 2015 toen het eerste wetsontwerp bekend werd.

ICT verwelkomt de nieuwe, krachtige communicatie van de mensenrechtendeskundigen van de VN.

Lees de openbare communicatie van de VN-experts hier: .

Volgens Kai Mueller, coördinator van het VN-team van ICT:
“Het feit dat 12 verschillende mensenrechtenexperts en -organen de communicatie hebben onderschreven, geeft de ernst van de mensenrechtenkwesties in de Volksrepubliek China aan, en Tibetanen en Oeigoeren lijden het meest. De internationale gemeenschap zou deze zorgen moeten ondersteunen en hun inspanningen moeten verdubbelen om de Chinese regering aan te sporen tot verandering.”

Tags: China, VN
Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer