Video's: politiegeweld tegen Tibetaanse vrouw Gonpo Kyi
Gonpo Kyi, zuster van de gevangen genomen Tibetaanse zakenman Dorjee Tashi, heeft zich beklaagd over de wreedheid van de politie, toen ze haar broer probeerde te bezoeken in de beruchte Drapchi gevangenis. Het incident is te zien op video’s in handen van International Campaign for Tibet. Op 1 augustus werd niet alleen haar bezoek geweigerd, maar werd ze ook beschuldigd van illegale activiteiten. Te zien is hoe de politie haar duwde en wegtrok, als bewijs toont Gonpo de blauwe plekken op haar armen.
Video Clips:
In de link hieronder vertelt Gonpo Kyi over het incident:
Citaten van Gonpo: “Op 1 augustus verzocht ik buiten de poort – volgens de wetten van dit land – tot toegang tot mijn broer. Ook bracht ik de grondwet onder de aandacht van de politie, maar ik was hulpeloos. Ik kreeg te horen dat mijn verzoek tegen de wet was en werd met veel geduw en getrek buiten de poort gezet.”
Citaten van Gonpo: “Dit is het bewijs van de mishandeling, gisteren. Ik deed mijn verzoek, omdat ik niet eens het recht heb de gevangene te ontmoeten. Kijk naar mijn arm.. Ze zeiden ook dat ze niks hebben gedaan, maar dit is het bewijs, vier of vijf man waren er bij betrokken”.
Dorjee Tashi
Gonpo en haar familie zetten zich onvermoeibaar in voor Tashi, via publieke protesten, na tien jaar pogingen in stilte, zonder resultaat. In juni 2020 zei Gonpo dat ze haar strijd pas zou stoppen als haar broer vrij is.
Zakenman Dorjee Tashi weigerde mee te werken aan de corrupte eisen van lokale leiders in Tibet. Hij werd ten onrechte beschuldigd van “leenfraude” en in Juli 2010 veroordeeld tot een levenslange straf zonder politieke rechten. De prominente filantroop onderging onmenselijke martelingen voor het vonnis werd uitgesproken.
Zorgen geuit door de Europese Unie en de Verenigde Staten onderstrepen de ernst van zijn willekeurige opsluiting. Internationale oproepen tot zijn onmiddelijke vrijlating bleven vooralsnog zonder resultaat.
De oproep gaat verder dan zijn zaak alleen, het staat voor een bredere strijd voor mensenrechten en waardigheid voor alle mensen, van welke afkomst of religie ook.