Verklaring van International Campaign for Tibet inzake de Olympische Spelen
VERKLARING VAN DE INTERNATIONAL CAMPAIGN FOR TIBET:
De laatste Olympische Spelen in Beijing in 2008 leidden tot een escalatie van China’s wreedheid in Tibet, omdat de Chinese regering straffeloos te werk kon gaan. Nu de Olympische Spelen van dit jaar beginnen, mag de internationale gemeenschap dat niet opnieuw laten gebeuren. Tijdens en na deze historische Spelen moeten landen over de hele wereld actie ondernemen om de onderdrukking van Tibetanen, Oeigoeren, Mongolen, Hongkongers en andere doelgroepen door de Chinese regering aan te pakken.
Als gevolg van China’s schendingen van de mensenrechten is Tibet nu samen met Syrië het minst vrije land ter wereld, volgens Freedom House. Het organiseren van de Olympische Spelen zal het Chinese regime alleen maar sterker maken. De internationale gemeenschap moet nu handelen voor de situatie nog erger wordt.
Diplomatieke boycot
Een groeiende lijst van landen heeft besloten geen functionarissen naar Beijing te sturen als onderdeel van een diplomatieke boycot van de Spelen. Dat is zowel moreel als strategisch de juiste keuze, en we moedigen andere landen aan dit voorbeeld te volgen en niet te zwijgen of zelfs medeplichtig te blijven. De diplomatieke boycot moet echter een eerste stap zijn, geen doel op zich.
Toegang van de media tot Tibet
Regeringen moeten ook aandringen op onbelemmerde toegang tot Tibet, dat door de Chinese regering voor de buitenwereld gesloten wordt gehouden. Buitenlandse diplomaten, VN-functionarissen, parlementariërs en mensenrechtenexperts moeten Tibet kunnen bezoeken, zodat ze de situatie daar kunnen beoordelen in de nasleep van de Olympische Spelen. In 2018 hebben de Verenigde Staten de Reciprocal Access to Tibet Act aangenomen om aan te dringen op meer toegang tot Tibet; andere landen zouden soortgelijke wetgeving moeten aannemen.
Journalisten hebben ook toegang tot Tibet nodig. In haar recente rapport over mediavrijheid in 2021 zegt de Foreign Correspondents’ Club of China dat “buitenlandse journalisten nog steeds niet in staat zijn om vrijelijk de Tibetaanse Autonome Regio te bezoeken”, die ongeveer de helft van Tibet beslaat. Volgens het rapport worden buitenlandse media ook lastiggevallen in Tibetaanse gebieden buiten de TAR. Onafhankelijke journalisten moeten vrijelijk verslag kunnen uitbrengen in Tibet zodat zij hun publiek kunnen vertellen welke werkelijke impact deze Olympische Spelen hebben op het Tibetaanse volk.
NOS en media
Als de officiële Nederlandse omroeppartner van de Olympische Spelen heeft NOS een speciale verantwoordelijkheid om haar kijkers te informeren over de onderdrukking die China tijdens de Spelen gebruikt om “sport te bedrijven”. Door de Olympische Spelen uit te zenden, geeft NOS de Chinese regering een platform om haar propaganda te verspreiden. Daarom is het niet meer dan eerlijk dat het netwerk evenveel aandacht besteedt aan Tibetanen en andere slachtoffers van China’s onderdrukking. Er is geen tekort aan verhalen om te verslaan, van China’s vernieling van boeddhistische standbeelden, tot de marteling van Tibetanen tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking, tot de pogingen van China om Tibetaanse gemeenschappen in Nederland te bespioneren en te intimideren.
Evenzo roepen wij de internationale media op om niet in de val te trappen van de propaganda van de Chinese regering en haar verhalen, met name over Tibet. Omroepen moeten aandacht besteden aan de verhalen van mensenrechten activisten en moedige Tibetanen, Oeigoeren, Chinezen, Hongkongers en anderen die zich vreedzaam verzetten tegen onderdrukking en vervolging.
Atleten mondig maken
China zal proberen Olympische atleten te gebruiken voor propaganda; regeringen moeten stappen ondernemen om hen te beschermen. De afgelopen maanden hebben wij van de International Campaign for Tibet ontmoetingen gehad met regeringsfunctionarissen en nationale Olympische comités om enkele best practices uit te wisselen om atleten te helpen voorkomen dat China hen misbruikt. Een van de beste praktijken is atleten de mogelijkheid te bieden een verklaring van afwijzing van de mensenrechten te ondertekenen, zodat zij zich publiekelijk kunnen distantiëren van de mensenrechtenschendingen door de Chinese regering. We dringen er ook bij overheden op aan atleten te helpen voorkomen dat ze zichzelf onbedoeld in gevaar brengen door op foto’s te verschijnen met symbolische vertegenwoordigers van “minderheden” zoals Tibetanen en Oeigoeren. Daarnaast raden wij aan atleten aan te moedigen vrijuit te spreken over alle aspecten van de Spelen.
Bronnen voor journalisten
De International Campaign for Tibet (ICT) is een belangengroep in Washington DC en Europa die zich inzet voor de mensenrechten en democratische vrijheden van het Tibetaanse volk.
ICT heeft verschillende informatiebronnen beschikbaar voor journalisten en anderen die verslag doen van de Spelen, waaronder:
Briefing over China’s toenemende onderdrukking in Tibet sinds de Olympische Spelen van 2008 in Peking
Video van Enes Kanter Freedom die collega-atleten vertelt dat Olympische gouden medailles “niet belangrijker zijn dan je moraal”
Brief van Tibetaanse filmmaker en voormalig politieke gevangene Dhondup Wangchen aan Europese Olympische comités
Open brief van meer dan 250 organisaties aan EU-leiders waarin zij aandringen op een diplomatieke boycot van de Spelen
Open brief van meer dan 250 organisaties aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, waarin zij er bij hem op aandringen de Spelen niet bij te wonen
Bezoek ook onze Olympische Spelen-pagina’s voor meer statistieken en verhalen over de Olympische Spelen en Tibet in het Engels en het Duits.