Tibetaanse vader van twee steekt zichzelf in brand en overlijdt in Ngaba
Foto links : Shichung, die zichzelf in brand stak en op 28 september 2013 overleed.
Foto Rechts : De plaats waar Shichung zichzelf in brand stak in Gomang, Ngaba, met politie troepen voorzien van brandblussers.
Een Tibetaanse vader van twee stak zichzelf gisteren (28 september) in brand en overleed in het dorp Gomang in de provincie Ngaba (Chinees: Aba), aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap. Toen Tibetanen zich rond zijn lichaam verzamelden, richtte de politie hun geweren op de menigte. Dorpsouderen wisten de spanningen te verminderden door zowel de lokale Tibetanen als de politie tot kalmte te manen.
De veertig-jarige Shichung stak zichzelf buiten zijn huis in brand en liep langs de weg schreeuwend uit protest tegen de Chinese autoriteiten, voordat hij in vlammen ter aarde stortte en stierf, aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala.
De monniken zeiden dat voordat hij zichzelf in brand stak, hij een een boterlamp voor een afbeelding van de Dalai Lama aanstak.
Een paar dagen eerder had hij volgens dezelfde bronnen gezegd: De Chinezen zullen nooit ons met rust laten.
Hoewel na de zelfverbranding de lokale bevolking zijn lichaam eerst voor gebeden had meegenomen, nam de politie Shichung’s lichaam later mee.
De politie-aanwezigheid in het gebied wordt opgevoerd en er is vrees voor toenemende spanningen.Shichung was de 122ste Tibetaan die zichzelf in brand stak, sinds de golf van zelfverbrandingen over heel Tibet in februari 2009 in de Autonome Prefectuur Ngaba Tibetan en Qiang, Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo) begon. (ICT, Zelfverbrandingen door Tibetanen). De laatste zelfverbranding was op 20 juli door een 18-jarige monnik, genaamd Kunchok Sonam, buiten zijn klooster in Dzoege, ook in Ngaba.
De repressie in Ngaba is een van de meest intense in Tibetaanse gebieden.Shichung, afkomstig uit een familie van landbouwers, was volgens bovengenoemde bronnen een bekwaam kleermaker, die kleding maakte in de lokale Tibetaanse stijl en ze verkocht op openbare bijeenkomsten, zoals religieuze feesten. Hij laat zijn vrouw, een 18-jarige dochter en zoon van 14 achter.
Het dorp Gomang in Ngaba, waar Shichung leefde en overleed, is onderhevig aan een toenemende onderdrukking, sinds in 2008 een golf van protest Tibet overspoelde.
In februari 2009 werd de monnik Tapey uit het Kirti klooster in Ngaba de eerste Tibetaan, die zichzelf in Tibet in brand stak. Op 16 maart 2011 overleed een 20-jarige monnik genaamd Phuntsog, na zichzelf uit protest in brand gestoken te hebben op de derde herdenkingsdag van een protestactie in Kirti in 2008, waarbij minstens 10 Tibetanen werden doodgeschoten.
Op 16 juni 2008 protesteerden de monniken van het Gomang klooster – dat op ongeveer 13 kilometer van de provinciestad van Ngaba ligt – tegen een poging van de politie en de overheidsambtenaren om een Chinese vlag te hijsen op de top van het kloostergebouw.
Een Gomang monnik, die nu in ballingschap is, zegt: De monniken kwamen in protest tegen de actie en braken het slot van het nieuw gebouwde politiebureau in het kloostercomplex en verhinderden dat de vlag werd gehesen. Tegen de tijd dat de vlag werd neergehaald, hadden de politie en overheidsfunctionarissen het klooster verlaten. (rapportage: Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie).
Een jaar later, in maart 2009, begonnen de monniken van Gomang een vreedzame mars naar de stad Ngaba, tijdens welke werd geroepen om een lang leven voor de Dalai Lama en om een vrij Tibet, voordat ze werden tegengehouden door veiligheidstroepen (gemeld door de Tibetaanse online portal in ballingschap, phayul.com, Protestactie van Monniken van Gomang klooster in Ngaba, gehouden op 7 maart 2009).
De monnik uit Gomang in ballingschap, de 25-jarige Lobsang Tsephel, vertelde het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie dat: Sinds juli 2010 worden vier ambtenaren van het Bureau voor Staatsveiligheid permanent gehuisvest in het Gomang Klooster. Sinds hun aankomst worden de monniken, die onder verdenking staan, gedurende een paar dagen tot wel twee of drie maanden vastgehouden voor verhoor.
Na het hardhandige overheidsoptreden in 2008, is het aantal bewoners van het Gomang Klooster teruggebracht van meer dan 900 tot 370. “