24 May 2014

Tibetaanse regering kondigt evenementen aan voor “2014 jaar van ZH de Dalai Lama”


De heer Tashi Phuntsok, secretaris DIIR en voorzitter van het organiserend comité (2e R), de heer Topgyal Tsering , staatssecretaris voor Onderwijs en voorzitter van het organiserend comité (2e L), Chime Rigzin, buitengewoon secretaris voor Binnenlandse Zaken (1e L) en de heer Tenzin Lungtok, buitengewoon secretaris voor Religie en Cultuur (1e R)

Lhakpa Tsering hal,
Ghangchen Kyishong: Phayul
Foto: Kunsang Gashon

Door Phuntsok Yangchen

Dharamshala, 23 mei: De Tibetaanse regering in ballingschap, officieel bekend als de Centrale Tibetaanse Administratie, zal een reeks grote evenementen organiseren als onderdeel van het “2014 Jaar van Zijne Heiligheid de Dalai Lama”.

Een aankondiging om het jaar 2014 op te dragen aan de Tibetaanse leider Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd  op 10 maart 2014 gedaan door de Tibetaanse premier Lobsang Sangay. Verschillende evenementen zijn gepland om het “visionair leiderschap en de bijdrage aan Tibet en de wereld” van Zijne Heiligheid de Dalai Lama te huldigen.

“Het jaar 2014 is door Kashag (Tibetaanse kabinet) en de Centrale Tibetaanse Administratie opgedragen als een jaar van Zijne Heiligheid de 14de Dalai Lama. Om dit te vieren en de hulde en dankbaarheid van het Tibetaanse volk uit te drukken voor al de inspanningen en alle zegeningen, die Zijne Heiligheid de Dalai Lama ons tot nu toe heeft geschonken”, zei Tashi Phuntsok, secretaris van het ministerie van Voorlichting en Internationale Betrekkingen, en lid van het comité voor het 2014 Jaar van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

Van de 25 geplande evenementen zij er al twee uitgevoerd – de 25ste verjaardag van de Panchen Lama Gedun Choekyi Nyima en eerder deze maand in Noorwegen de viering van de uitreiking 25 jaar geleden van Nobelprijs voor de vrede aan de Dalai Lama.

Tijdens een persconferentie vandaag zeiden de leden van de commissie dat meer evenementen gepland staan voor het jaar onder meer de 79ste verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, de Tibetaanse Democratie Dag, de verjaardag van Mahatma Gandhi en de 25ste verjaardag van de Nobelprijs voor de Vrede.

Deze gebeurtenissen worden jaarlijks door de Tibetaanse regering in ballingschap gevierd, maar zullen dit jaar plaatsvinden “op een grotere en intensievere schaal” en met deelname van een groter aantal gasten, waaronder de Nobelprijswinnaars voor de vrede, zei Tashi.

Tashi Phuntsok merkte verder op dat dergelijke evenementen belangrijk zijn om “hulde te brengen aan Zijne Heiligheid de Dalai Lama, zijn erfenis in herinnering te brengen en onszelf te wijden aan Tibet”.

Het comité bestaat uit vijf leden – Tashi Phuntsok, secretaris van ministerie Voorlichting en Internationale Betrekkingen; Topgyal Tsering, secretaris van het ministerie van Onderwijs; Tenzin Lungtok, buitengewoon secretaris van het ministerie Godsdienst en Cultuur; Chime Rigzin, buitengewoon secretaris van het ministerie  Binnenlandse Zaken and Thinlay Wangmo, Adjunct-Secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer