Tibetaanse pelgrims gedwongen terug te keren van Dalai Lama onderricht in Bodh Gaya, India; China bestempelt het onderricht illegaal
Zijne Heiligheid de Dalai Lama kijkt toe, als Thamthog Rinpoche rituele artefacten rond de voor de Kalachakra voltooide zand mandala legt, tijdens de voorbereidingen voor de Kalachakra initiatie in Bodhgaya, Bihar, India op 8 januari, 2017. (Foto: Tenzin Choejor, OHHDL)
Duizenden Tibetaanse pelgrims zijn deze week door de Chinese autoriteiten gedwongen om terug te keren naar Tibet. De pelgrims waren afgereisd naar India om een belangrijke initiatie door de Dalai Lama bij te wonen, die op dit moment plaatsvindt in Bodh Gaya, een heilige boeddhistische plaats in India. Dit sluit aan bij de strenge maatregelen, die de Chinese autoriteiten de afgelopen periode in Tibet hebben genomen om te verhinderen, dat Tibetanen het land uit te reizen. Veel Tibetanen zijn al vele jaren bezig geweest met het verkrijgen van een paspoort om legaal te kunnen reizen. Toch houdt China hen tegen.
De Chinese staatsmedia ontkende berichten dat Tibetanen gedwongen waren om terug te keren, maar zei dat de regering hen zeker niet aanmoedigt om de initiaties bij te wonen en dat deze in India gebaseerde ceremonie vaak ontaardt in een politiek instrument, aldus de Global Times in januari 5.[1] Andere berichten in de Chinese media melden dat de Chinese regering de Kalachakra in Bodh Gaya, een grote religieuze door meer dan 100.000 mensen uit de hele wereld bijgewoonde initiatie, als illegaal wordt bestempelt.[2]
Het is tot nu toe de meest systematische en vergaande repressie in verband met een religieuze bijeenkomst van de Dalai Lama in ballingschap. De repressie is in lijn met de trend van steeds hardere maatregelen om de toewijding voor hem binnen Tibet de kop in te drukken, nu de Chinese autoriteiten tot nu toe niet in staat zijn gebleken om zijn wereldwijde respect en sympathie te ondermijnen. Na de vorige Kalachakra in Bodh Gaya in 2012 zijn de Chinese autoriteiten gestart met een grote operatie om Tibetanen, die de kalachakra bijwoonden op te sluiten. Vele pelgrims verdwenen na hun terugkeer weken of zelfs maanden lang en werden vaak langere tijd in militaire kampen en andere faciliteiten vastgehouden voor heropvoeding.
In juli 2014, toen de Dalai Lama Kalachakra initiatie gaf in Ladakh in India, werd het religieuze onderricht door de Chinese overheid voor het eerst omschreven als een aansporing tot haat en extremistische actie.
Volgens Kalon Karma Gelek Yuthok, voorzitter van de Kalachakra Organising Committee, werden bijna 7.000 Tibetanen gedwongen om vroegtijdig terug te keren. Een Tibetaan in Bodh Gaya vertelde ICT: De Chinese autoriteiten gebruiken methoden, waaruit blijkt dat ze precies weten waar ze mensen zo gevoelig mogelijk kunnen raken en om hen zo te dwingen naar huis te gaan. Monniken kregen te horen dat als ze niet naar huis terug zouden keren, ze hun kloosters zouden moeten verlaten. Anderen kregen waarschuwingen dat ze hun pensioen of werk zouden verliezen. Bij weer anderen werden hun families bedreigd. Zelfs als het de betrokkenen niet kan schelen wat er met hen zelf gebeurt, omdat het bijwonen van de Kalachakra in aanwezigheid van de Dalai Lama zo belangrijk voor hen is, kunnen ze dit natuurlijk niet negeren.
Een Tibetaanse vrouw kreeg te horen dat ze moest terugkeren anders zou haar overheidspensioen worden ingetrokken. Toen ze geen aandacht schonk aan de waarschuwing, omdat met het bijwonen van de Kalachakra een levenslange droom van haar in vervulling ging, kreeg ze te horen dat haar kinderen hun baan zouden verliezen. Een monnik uit Machu werd verteld dat als hij niet terug naar huis zou komen, hij niet naar zijn klooster zou mogen terugkeren. Een van zijn familieleden moest een papier ondertekenen om te verklaren dat hij terug zou komen. Dit is bij heel veel pelgrims het geval geweest familieleden worden verplicht om verklaringen te tekenen, waarin staat dat de betrokken pelgrim zal terugkeren, en de implicatie is dat die familieleden met ernstige gevolgen tegemoet kunnen zien, als ze dat niet doen.
Toegewijden verzamelen zich bij het onderricht van de Dalai Lama in Bodhgaya, Bihar, India op 8 januari, 2017. (Foto: Lobsang Tsering,OHHDL)
Een groep Tibetanen, die vanuit Ngaba (Chinees: Aba) naar de Kalachakra reisde, werd door lokale politie tot aan Chengdu gevolgd. Om te voorkomen dat ze opgepakt zouden worden en hen verboden zou worden verder te reizen, moesten ze meerdere malen van hotel wisselen. Toch werd een familielid van hen, een monnik, gearresteerd. Toen een aantal van hen in Nepal uiteindelijk Kathmandu bereikte om verder te reizen naar India, had een van de Tibetanen een instorting door spanning en uitputting.
Enkele honderden Tibetanen, die voorafgaand aan de Kalachakra Dharamsala al hadden bereikt, mochten een audiëntie met de Dalai Lama bijwonen, voordat ze terug naar Tibet moesten. Een andere Tibetaan bij de Kalachakra in Bodh Gaya vertelde ICT: In de dagen vóór de Kalachakra ceremonie begon, was het afschuwelijk om de pijn van Tibetanen te moeten zien, die oproepen van hun families in Tibet hadden gekregen, waarin hen verteld was over de bedreigingen. Tibetaanse pelgrims barsten in huilen uit en hielden elkaar vast, met gebroken hart moesten ze weer weg zelfs nog voordat Zijne Heiligheid was aangekomen.
Zelfs Chinezen, die de Kalachakra bijwoonden, zijn onder druk gezet. Twee Chinese toegewijden, die momenteel in Bodh Gaya zijn, zeiden dat ze oproepen hadden gekregen met de waarschuwing om naar huis terug te keren, omdat anders hun paspoorten in beslag zouden worden genomen.Toegewijden verzamelen zich bij het onderricht van de Dalai Lama in Bodhgaya, Bihar, India op 8 januari, 2017. (Foto: Lobsang Tsering,OHHDL)
De Chinese overheid probeert systematisch verhinderen, dat Tibetanen het religieuze onderwijs van de Dalai Lama bijwonen en bedreigt hen met straffen als ze dat toch doen. Dit toont eens te meer het gebrek aan respect van Peking voor de vrijheid van godsdienst aan. Dit beleid leidt alleen maar tot nog grotere spanningen in Tibet. Wij roepen alle regeringen, die de vrijheid van godsdienst serieus nemen, er bij China op aan te dringen deze onzinnige decennialange onderdrukking te stoppen en de boodschap van tolerantie en compassie van de Dalai Lama te omarmen. Daarnaast verzoeken we hen de situatie in Tibet nauwlettend te blijven volgen in het verleden zijn veel Tibetanen juist bij terugkeer na de Kalachakra gestraft, zegt Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet in Europe.
Dit is de eerste Kalachakra in ballingschap waar de Tibetaanse regering in Dharamsala een van de hoofdsponsors is. Tijdens een persconferentie in Bodh Gaya op 8 januari 2017 vertelde Kalön Tripa Lobsang Sangay tegen journalisten: Het verkrijgen van paspoorten is legaal, het verkrijgen van een visum is ook legaal, naar boeddhistische plaatsen reizen [zoals Bodhgaya] is legaal, dus dreigementen van de Chinese autoriteiten om terug te keren onder dergelijke zware druk is gewoon onaanvaardbaar. De Kalön Tripa stelde dat de Kalachakra bij Bodh Gaya dit jaar bijzonder was, niet alleen vanwege spirituele redenen, maar ook vanwege de druk op mensen die naar Bodh Gaya reisden. Tibetanen, die gedwongen werden vroegtijdig naar huis te gaan, kunnen [desondanks] thuis stil en rustig deelnemen aan de religieuze rituelen. Zoals Zijne Heiligheid heeft gezegd ontvangen zij in Tibet evengoed de Kalachakra ontvangen als vanuit Bodh Gaya. [En] het is niet alleen een spirituele overbrenging van Bodh Gaya naar Tibet, maar een die zich uitspreidt over de hele wereld.
De Chinese autoriteiten hadden al in oktober en november vorig jaar de controles op Tibetanen aangescherpt, waarbij ze in sommige gebieden van huis tot huis gingen om de paspoorten van mensen in beslag te nemen.
Het is al zeer moeilijk voor Tibetanen om een paspoort te krijgen. Aan zeer weinig Tibetanen in de Tibetaanse Autonome Regio en andere gebieden zijn afgegeven paspoorten en die van anderen is ingetrokken in contrast hiermee reizen meer en meer Chinezen reizen zowel in het buitenland en als ook vrij door Tibet. De eind vorig jaar opgelegde beperkingen waren echter opgelegd om te verhinderen dat Tibetanen de Kalachakra in Bodh Gaya bijwonen. In Qinghai, volgens dezelfde bronnen, eist de overheid van aanvragers van een Chinees paspoort een garantie, dat zij niet zouden naar India reizen, waar de Dalai Lama woont.[3]
Voetnoten:
[1]http://www.globaltimes.cn/content/1027367.shtml
[2] Volgens Radio Free Asia, dreigen officiële aankondigen in de Tibetaanse prefectuur Dechen (Chinees: Deqin) in Yunnan met gevangenisstraffen van 10 dagen tot vijf jaar bij betrokkenheid bij het evenement, ofwel het bijwonen, of het circuleren van foto’s op social media. (5 januari RFA, http://www.rfa.org/english/news/tibet/illegal-01052017151431.html).
[3] ICT-rapport, 17 november 2016, https://www.savetibet.org/ict-inside-tibet-news-and-analysis-of-emerging-developments-in-tibet-2/