9 August 2014

Tibetaanse filmmaker wint prijs voor ‘Opkomende Regisseur’ tijdens Aziatisch-Amerikaans Film Festival

Door Tenzin Dorjee
Speciale Correspondent Phayul

NEW YORK: In een belangrijke mijlpaal voor de Tibetaanse film won Tenzin Tsetan Choklay, een in New York gevestigde Tibetaanse filmmaker, de prijs voor beste ‘Opkomende Regisseur’ tijdens het Aziatisch-Amerikaanse Internationale Film Festival in New York. Choklay’s documentaire, ‘Bringing Tibet Home’, werd afgelopen donderdag vertoond voor een volle zaal, die zichtbaar waren gefascineerd door de film en geboeid bleven zitten tijdens de Q & A-sessie.

“Het is een grote eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen en ik ben dankbaar aan het Aziatisch-Amerikaanse Internationale Film Festival voor hun selectie”, zei Choklay na het in ontvangst nemen van de prijs. “Ik voel me trots dat ik het Tibetaanse volk hier kan vertegenwoordigen, niet alleen op dit festival, maar ook op tal van evenementen over de hele wereld. Ik ben beduusd en bewogen door de belangstelling en liefde die het publiek tot dusver bij iedere vertoning bij filmfestivals heeft getoond.

‘BringingTibet Home’ is een documentaire, die Tenzing Rigdol, een bekende Tibetaanse kunstenaar, volgt op een missie om 20.000 kilo Tibetaanse grond naar India te smokkelen voor een specifiek voor de omgeving gemaakt kunstwerk. De realisatie van het kunstwerk was een eerbetoon aan zijn vader, die in zijn laatste dagen in een ziekenhuis in New York doorbracht, waar hij droomde van een terugkeer naar Tibet om voet te zetten op zijn geboortegrond. Toen zijn vader overleed en zijn droom onvervuld bleef, zwoer Rigdol om deze droom in een kunstwerk te realiseren, voor duizenden Tibetaanse vluchtelingen in India.

Tenzing Rigdol verwelkomde de onderscheiding als een grote en terechte eer voor de filmmaker. “Tenzin Tsetan Choklay maakt ons allemaal bijzonder trots op het winnen van de ‘Opkomend Regisseur Prijs’ op zo’n prestigieus filmfestival, waar veel andere veelbelovende regisseurs ook aan hebben meegedaan”, zei Rigdol. “Ik geloof dat deze film voor hem slechts het begin is.”

“Onze film heeft vanaf het begin af zoveel bijval gekregen en ik ben dankbaar aan al mensen die ons hebben gesteund en in dit project hebben geloofd”, voegde Choklay toe. “Ik voel het als een voorrecht om met mijn vriend en kunstenaar Tenzing Rigdol te hebben kunnen samenwerken, die met zijn bodem project een zeer diepzinnig en betekenisvol kunstwerk heeft gecreëerd. Zijn werk spreekt tot de ziel en ik ben verheugd om via deze film zijn hartstocht met de rest van de wereld te delen.

”Op de vraag wat de prijs betekent voor de toekomst van de Tibetaanse film, zei Choklay: “Ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer Tibetaanse filmmakers er op uit zullen gaan en allerlei verhalen met de wereld zullen delen. Tot nu toe is er in onze gemeenschap een gebrek aan mensen op het creatieve vlak, maar ik hoop dat deze leegte binnenkort zal worden opgevuld. Ik ben ook van mening dat onze gemeenschap er een punt van moet maken talent te ondersteunen en te koesteren en de behoefte, het belang en de waarde van kunst en cultuur dient te begrijpen.

”‘Bringing Tibet Home’ had haar eerste première in oktober 2013 op het Busan International Film Festival in Zuid-Korea en reisde de hele wereld over naar een aantal internationale filmfestivals. De film won eerder tijdens het FIPA, het ‘Festival International de Programmes Audiovisuels’, in Frankrijk, de ‘Young European Jury’ prijs. De filmmakers zijn op dit moment van plan een tour door Noord-Amerika en Europa te maken om een reeks vertoningen te houden. Degenen die geïnteresseerd zijn in hun gemeenschap een vertoning te organiseren, kunnen contact opnemen met de regisseur door in te loggen op www.bringingtibethome.com.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer