4 May 2020

Tibetaans voormalig politieke gevangene, Tsering Bagdro, overleden

Een Tibetaanse monnik die acht jaar in de gevangenis heeft gezeten omdat hij protesteerde tegen het Chinese beleid tegen de Dalai Lama en Tibet, stierf onlangs in zijn geboortedorp nabij de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Tsering Bagdro stierf op 26 april 2020 in Gyama Village, Meldrogongkar County. Hij was 51. Twee bronnen die anoniem wilden blijven, bevestigden de informatie over zijn dood aan de Internationale Campagne voor Tibet.
Tsering Bagdro trad op jonge leeftijd toe tot het Ganden-klooster en begon religieuze studie.
In de jaren negentig legden de Chinese autoriteiten in Tibet, terwijl ze politieke heropvoedingscampagnes zoals “Love your Country, Love your Religion” implementeerden en het socialistische denken bevorderden, beperkingen op aan Tibetanen, waaronder het eisen van het verwijderen van portretten van de Dalai Lama uit kloosters.
Tsering Bagdro en andere Tibetanen hielden op 10 juni 1992 uit protest een demonstratie in Lhasa. Ze zwaaiden de Tibetaanse nationale vlag en verkondigden slogans voor een lang leven van de Dalai Lama,  onafhankelijkheid van Tibet, Tibet behoort aan Tibetanen en Chinezen moeten Tibet verlaten.
Ze werden onmiddellijk gearresteerd door het Public Security Bureau en vastgehouden in de beruchte Gutsa gevangenis. Na maandenlange ondervragingen en mishandeling van Tsering Bagdro in detentie, veroordeelde de Lhasa Intermediate People’s Court in november 1992 hem tot acht jaar gevangenisstraf en het ontnemen van politieke rechten voor twee jaar.
Hij zat de gevangenisstraf uit in de beruchte Drapchi Prison’s Unit 5. Volgens een voormalige politieke gevangene die nu in ballingschap is en anoniem wil blijven, werd Tsering Bagdro beschouwd als de leider en kreeg hij de langste straf van alle betrokkenen. Drie andere collega’s werden tegelijkertijd veroordeeld tot zeven, zes en vijf jaar gevangenisstraf.
De voormalige politieke gevangene herinnert zich Tsering Bagdro als een goedhartige man die geliefd was bij alle andere gevangenen.
Na voltooiing van zijn gevangenisstraf werd Tsering Bagdro op 9 juni 2000 vrijgelaten. Hij bleef echter onder toezicht tot aan zijn dood.

Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer