Tibet, milieu en mensenrechten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Samenwerken met China op het gebied van klimaatverandering moet hand in hand gaan met het aanpakken van de mensenrechtenschendingen in Tibet, aldus de International Campaign for Tibet in een schriftelijke getuigenis die vandaag is ingediend bij een hoorzitting van het Congres.
De hoorzitting, “China’s Environmental Challenges and US Responses” was georganiseerd door de Congressional-Executive Commission on China. De hoorzitting werd vanochtend, 21 september 2021, live uitgezonden.
De medevoorzitter van de commissie, Rep. James McGovern, D-Mass, heeft de schriftelijke getuigenis van ICT in het verslag opgenomen.
“Het bereiken van mondiale duurzaamheid – inclusief het vermijden van de ergste gevolgen van klimaatverstoring – betekent dat milieu- en mensenrechten niet langer in gemakzuchtig gescheiden politieke mandjes moeten worden gestopt. De mensenrechtenschendingen van de Chinese regering versterken haar schadelijke milieubeleid en vice-versa.” Aldus ICT in haar getuigenis
Mensenrechten en het milieu
In haar getuigenis legt ICT het verband tussen schending van mensenrechten van het Tibetaanse volk en de vernietiging van de natuurlijke hulpbronnen in Tibet, dat al meer dan 60 jaar op wrede wijze door China wordt bezet.
China heeft bijvoorbeeld duizenden Tibetaanse nomaden gedwongen hun land te verlaten waar hun voorouders generaties lang op duurzame wijze hebben geweid; Tibetaanse milieuactivisten zijn gearresteerd en gemarteld; en de Tibetanen zijn verbannen van hun traditionele boeddhistische religie en cultuur, waarin de nadruk ligt op het beschermen van de natuur en alle levende wezens.
China heeft zijn controle over Tibet ook gebruikt om biologisch rijke Tibetaanse bossen te kappen en om ongebreidelde, vaak ongereguleerde mijnbouw toe te staan die aanzienlijke vervuiling veroorzaakt.
Bovendien bouwt China in hoog tempo nieuwe dammen in Tibet. Tibet is de bron van zes grote rivieren in Azië en voorziet stroomafwaarts bijna 2 miljard mensen van water.
Uit een studie van vorig jaar bleek echter dat China zijn dammen op de Dzachu-rivier in Tibet (elders bekend als de Mekong) gebruikt om de watertoevoer in 2019 te verhinderen, wat bijdraagt tot een verwoestende droogte in Zuidoost-Azië.
Aanbevelingen
ICT doet in haar getuigenis verschillende aanbevelingen, onder meer dat de regering-Biden en het Congres, Tibet moeten betrekken bij de besprekingen met China tijdens de komende VN-conferentie over klimaatverandering (COP26).
“De regering-Biden en het Congres moeten ervoor zorgen dat de milieucrisis in Tibet, o.a. de waterzekerheid en snelle klimaatverandering, wordt besproken op de COP26-bijeenkomst. De regering-Biden zou moeten overwegen een nevenactiviteit te organiseren over het Tibetaanse milieu.” Aldus ICT.
ICT dringt er ook bij de regering op aan om de huidige Amerikaanse wetgeving over Tibet uit te voeren, zoals de Tibetan Policy and Support Act, die eind vorig jaar wet werd.
“De Tibetan Policy and Support Act, die ik met trots heb gesteund, bepaalt het Amerikaanse beleid inzake het milieu en de watervoorraden van het Tibetaanse Plateau.” zei McGovern tijdens de hoorzitting van vandaag. Hij voegde eraan toe dat de wetgeving de minister van Buitenlandse Zaken opdraagt onderzoek in samenwerkingsverband te steunen, de inbreng van Tibetaanse nomaden aan te moedigen en een regionaal kader voor waterzekerheid te bevorderen”.
Een ander stuk wetgeving dat McGovern mede heeft ingediend, de Reciprocal Access to Tibet Act, die in 2018 wet werd, dringt er bij China op aan om Tibet open te stellen voor buitenlandse journalisten, diplomaten en gewone burgers.
“De internationale gemeenschap moet de openstelling van het Tibetaans Plateau voor wetenschappelijk onderzoek bevorderen en de oprichting van een regionale milieuraad faciliteren. In de milieuraad kunnen milieukwesties worden besprokenwaarmee het Hindu-Kush Himalayagebergte en het Tibetaans Plateau worden geconfronteerd.” Aldus ICT.
Tot slot schrijft ICT: “De regering Biden en het Congres moeten milieurechtvaardigheid als fundamenteel mensenrecht opnemen in multinationale en bilaterale verdragen.”
Hoorzitting
Tijdens de hoorzitting van vandaag uitten verschillende wetgevers en getuigen hun bezorgdheid over het milieubeleid van China in Tibet.
Emily Yeh, hoogleraar geografie aan de Universiteit van Colorado en auteur van “Taming Tibet: Landscape Transformation and the Gift of Chinese Development”, zei dat klimaatverandering door menselijke activiteit een groot probleem is in Tibet. Ze noemde het smelten van de permafrost, het dramatische verlies van grasland en andere uitdagingen.
Yeh zei dat China’s beleidsmaatregelen schadelijk zijn. Ze noemde China’s gedwongen herhuisvesting van Tibetaanse nomaden: “Het wordt een klimaataanpassingsstrategie genoemd, maar steeds meer ecologisch bewijs suggereert dat het niet echt klimaataanpassend is.” Yeh benadrukte ook dat China’s massale bouw van dammen niet koolstofneutraal is, en dat de dammen niet nodig zijn voor energiedoeleinden.
Verschillende leden van het Congres zeiden dat de schendingen van de mensenrechten door China niet los kunnen worden gezien van de bezorgdheid om het milieu.
McGovern merkte op dat Chinese functionarissen hebben gedreigd de samenwerking met de VS op het gebied van klimaatkwesties te staken als de VS kritiek blijft leveren op China’s mensenrechtenschendingen.
De voorzitter van de commissie, Sen. Jeff Merkley, D-Ore, zei dat hij hoopte dat de hoorzitting zal aantonen dat de VS prioriteit kan en moet geven aan zowel klimaatcatie als aan de standvastige verdediging van de mensenrechten.
“We moeten beide doen,” zei Merkley. “We kunnen de mensenrechten niet inruilen voor samenwerking op andere gebieden in de relatie met China.
Bekijk een herhaling van de hoorzitting.