28 August 2011

"Tibet’s Vergeten Kind" viert twintigste verjaardag na 14 jaar detentie

25 april 2009

International Campaign for Tibet staat op 25 april stil bij de 20e verjaardag van Gedun Choekyi Nyima, Tibet’s jongste politieke gevangene.  Gedun verdween op 6 jarige leeftijd op 17 mei 1995, kort nadat hij door de Dalai was erkend als elfde Panchen Lama, de op een na hoogste spirituele leider in Tibet. Sinds zijn verdwijning is er niets meer vernomen van Gedun en zijn familie. De Chinese autoriteiten hebben de afgelopen 14 jaar geweigerd inzicht te geven in de verblijfplaats, ondanks herhaalde verzoeken door overheden en internationale organisaties. Gedun wordt, als hij nog in leven is, vandaag 20 jaar.

ICT directeur Tsering Jampa zegt: “De verdwijning van de Panchen Lama die voor Tibet zo’n belangrijke rol heeft,  toont de minachting van China voor het spirituele en culturele erfgoed van Tibet. Het is ook een duidelijke indicatie van de ernstige repressie die in Tibet plaatsvindt en de wijze waarop de mensenrechten met voeten worden getreden.” ICT roept het VN Comité voor de Rechten van het Kind op om de druk op te voeren op de Chinese autoriteiten om de Panchen Lama vrij te laten.

Ondanks inspanningen van overheden en internationale organisaties over de hele wereld, inclusief de VN, de EU en het Amerikaanse congres, zijn de Chinese autoriteiten het Tibetaanse volk op geen enkele manier tegemoet gekomen door inzicht te geven over het lot van de jonge Panchen Lama. “Het beleid van China ten aanzien van de Panchen Lama past in de harde lijn van China’s beleid in Tibet waarin de godsdienstbeleving van Tibetanen ernstig belemmerd wordt door inperkingen en bemoeienissen door de staat in de werking van eeuwenoude religieuze instituten. Het laat duidelijk zien hoe China het streven van de Dalai Lama en de Tibetanen om tot verzoening en dialoog te komen op alle fronten frustreert”, aldus Tsering Jampa.
 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer