STEUN VS VOOR OPLOSSING KWESTIE TIBET
Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 29 November een resolutie goedgekeurd die het makkelijker maakt voor regering en president om China aan te bewegen de dialoog met Tibet te hervatten. Deze gesprekken liggen stil sinds 2010. In de concept-wet wordt gesproken van onderhandelaars als “vertegenwoordiger van de Dalai Lama” of “democratisch gekozen leiders van het Tibetaanse volk”.
De wet ziet de oude claim van China op Tibet als “inaccuraat” en geeft de regering de mogelijkheid om Chinese desinformatie over de Tibetaanse cultuur, geschiedenis en instituties tegen te spreken. De wet komt een paar weken na de top van Biden en Xi Jinping in San Francisco, waar Biden zijn zorgen over mensenrechtenschendigen in Tibet kenbaar heeft gemaakt.
De indiener van de concept-wet (resolutie) deed een beroep op China om “niet langer te liegen over Tibet’s geschiedenis, de dialoog met de Dalai Lama te hervatten en de aspiraties van de Tibetanen te respecteren”. Een andere collega wees erop dat de wet op het goede moment komt, “in de maand dat atheistisch China eist dat de Dalai Lama alleen met de instemming van China zijn opvolger kan aanwijzen”. Een afgevaardigde beschuldigde China van “culturele genocide, het land ontkent het bestaan van Tibet en wil het zelfs een valse naam geven, Xizang”.
Het Huis negeert dus de claim van China, dat niemand zich met Tibet mag bemoeien, omdat het een interne aangelegenheid zou zijn. In de resolutie wordt het grondgebied van Tibet veel ruimer omschreven dan China doet, dus inclusief delen van Gansu, Qinghai, Sichuan en Yunnan.
ICT president Tencho Gyatso: “Hiermee maken de VS duidelijk dat dit conflict met een dialoog moet worden opgelost. We steunen graag de leden van het Congres als ze de resolutie definitief in wetgeving omzetten”.
Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier!