20 November 2014

Richard Gere: “Stem voor de Intergroup Tibet”

Richard Gere, voorzitter van International Campaign for Tibet, roept de leden van het Europees Parlement op om op 26 november voor de Tibet Intergroup te stemmen: “De geweldloze strijd van de Tibetanen belichaamt de onomwonden toewijding aan mensenrechten, vrijheid, democratie, rechtvaardigheid en de rechtsstaat. Ik nodig u uit om pal te staan ??voor deze waarden, die de hoeksteen vormen van de Europese Unie en de herinstallatie van de Tibet Intergroup in het Europees Parlement te steunen.” 

De Tibet Intergroup, voor het eerst opgericht in 1989, is uitgegroeid tot de belangrijkste basis van steun voor Tibet binnen de Europese Unie. Haar leden vestigen de aandacht op de situatie in Tibet, bepleiten de mensenrechten en burgerlijke vrijheden van het Tibetaanse volk en stellen ze de excessieve militarisering van het Tibetaanse Plateau en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen aan de kaak. Daarnaast roepen ze op tot hervatting van de Sino-Tibetaanse dialoog. 
Tibet heeft de steun van het Europees Parlement nu meer dan ooit nodig, aangezien de protesten van 2008 door de Volksrepubliek China zijn beantwoord door een toenname in repressief beleid en optreden, die vandaag de dag onverminderd doorgaan. Er heeft een verslechtering in mensenrechten, intensivering van het hardhandig optreden en militarisering van de Tibetaanse gebieden plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een tragische golf van zelfverbrandingen, waarbij meer dan 130 mensen zich sinds 2009 in brand hebben gestoken, zoals toegelicht in veel van onze rapporten. 
 De steun van de leden van het Europese Parlement is van vitaal belang voor het opnieuw instellen van de Intergroup Tibet in de Europese Parlement, aangezien de Intergroup na verkiezingen opnieuw door ten minste drie fracties moet worden goedgekeurd. De stemming is gepland voor 26 november in de vergaderingen van de fracties in Straatsburg. 
Richard Gere besloot zijn boodschap met een citaat van Zijne Heiligheid de Dalai Lama: “Het is niet genoeg medelevend te zijn, we moeten in actie komen!”.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer