16 August 2013

Paramilitaire aanwezigheid op belangrijk religieus festival in Lhasa

De politie bemant de detectiepoortjes bij het Kumbum klooster, Qinghai, tijdens het bezoek van de door China aangewezen Panchen Lama op 2 juli 2013.

Er was een sterke paramilitaire aanwezigheid tijdens de ceremoniële onthulling op 6 augustus 2013 van een enorme thangka (religieuze afbeelding) van de Boeddha in het Drepung klooster, Lhasa, om het begin van het jaarlijkse Shoton (‘Yoghurt’) festival in te luiden. Deze foto’s uit Tibet onthullen rijen troepen die zich opstelden voor de Sakyamuni Boeddha thangka en rond de menigte van Tibetanen, die zich verzameld had voor de ceremonie tijdens het Shoton (‘Yoghurt’) festival.

De foto’s, die op de social media onder de Tibetanen circuleren, geven een glimp van de sterkte van de militaire aanwezigheid in Lhasa vandaag. Scanners werden door de autoriteiten aan weerszijden van de ingang naar het Drepung klooster opgericht (zie de foto van dranghekken in de buurt van de ingang hieronder) die alle toegewijden moesten passeren om deel te nemen aan de ceremonie van de thangka onthulling. Sommige afbeeldingen in de Chinese staatsmedia tonen ook troepen tussen de menigte, maar de meeste van deze officiële foto’s laten slechts de mensenmassa en de thangka zien.

Scanning apparatuur werd ook gebruikt bij het Kumbum klooster in Qinghai in begin juli voor het bezoek van de door China aangewezen Panchen Lama, Gyaltsen Norbu, aan dat klooster. Monniken moesten toen de door politie bemande scanners passeren, hetgeen wijst op een zekere mate van onzekerheid bij de autoriteiten over mogelijke reacties. De verblijfplaats van de in 1995 door de Dalai Lama erkende 11de Panchen Lama, Gedun Choekyi Nyima, is nog steeds onbekend.

Het aantal op foto’s bij het Drepung klooster afgebeelde aanwezige Tibetanen deze week, zijn indicatief voor de vastberadenheid van Tibetanen om hun religieuze identiteit te uiten, zelfs als ze geconfronteerd worden met intimiderende aantallen beveiligingstroepen. Het Shoton festival is genoemd naar de boeddhistische traditie van het geven van yoghurt aan monniken na de zomer retraite. Traditioneel staat het festival in het teken van folk opera en andere culturele optredens, maar Tibetaanse bronnen zeggen dat de focus nu meer ligt op het gebruik van het Shoton festival als propagandamiddel door de autoriteiten.

In de late jaren ‘80 en vroege jaren ’90 gebruikten sommige Tibetanen de gelegenheid van het Shoton festival om hun afwijkende mening te uiten. In 1993 droegen vier monniken Tibetaanse vlaggen en schreeuwden ‘Lang leve de Dalai Lama’ en werden daarmee de derde groep in vijf jaar die een vreedzaam protest hielden bij het Shoton festival. In 1990 zaten 12 Tibetaanse nonnen uit de Mechungri en Garu nonnenkloosters lange gevangenisstraffen uit in de Drapchi gevangenis (gelegen in Lhasa) na deelname aan een vreedzaam protest in Norbulingka (het zomerpaleis van de Dalai Lama) tijdens het Shoton festival.

Zie ook het ICT verslag en foto’s, duizenden Tibetaanse pelgrims gezicht troepen bij religieuze ceremonies in het oosten van Tibet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer