Oproep van de Dalai Lama aan de Chinese regering over de kritische situatie in het Kirti klooster
Dalai Lama, 15 april 2011
De situatie in het Kirti-klooster in Ngaba in Noord-Oost Tibet is momenteel zeer grimmig vanwege de impasse die is ontstaan tussen het Chinese leger en de Tibetanen in het gebied.
Het klooster, waar ongeveer 2500 monniken wonen, is geheel omsingeld door Chinese gewapende troepen, die op een gegeven moment de aanvoer van voedsel en andere essentiële goederen naar het klooster hebben tegengehouden.
De lokale Tibetanen vrezen dat deze bezetting van het Kirti-klooster de opmaat is naar een grootschalige opsluiting van de monniken. Daarom hebben zij de soldaten die het klooster bezetten, omsingeld en de wegen geblokkeerd, zodat de Chinese vrachtwagens en andere voertuigen Kirti niet in of uit kunnen.
De Chinese blokkade van het Kirti-klooster is op 16 maart 2011 begonnen, nadat een jonge Tibetaanse monnik uit het klooster zichzelf in brand had gestoken. Met deze actie wilde hij de wijdverbreide vredige protesten gedenken die precies drie jaar geleden, in maart 2008, in Tibet plaatsvonden. In plaats van de vlammen te doven, heeft de politie de jonge monnik in elkaar geslagen, wat een van de oorzaken was van zijn tragische dood. Deze daad leidde tot grote verontwaardiging onder de monniken, met als gevolg deze massale blokkade van het Kirti-klooster.
Ik maak me grote zorgen over deze situatie. Als die voortduurt, kan deze volledig uit de hand lopen met rampzalige gevolgen voor de Tibetanen in Ngaba.
Daarom dring ik er bij de monniken en de Tibetaanse bevolking in het gebied op aan niets te ondernemen dat door de lokale autoriteiten als excuus kan worden gebruikt voor gewelddadige represailles.
Daarnaast roep ik de internationale gemeenschap, regeringen overal ter wereld en internationale niet-gouvernementele organisaties met klem op de Chinese regering ertoe te bewegen zich in deze situatie terughoudend op te stellen.
In de afgelopen zestig jaar heeft het gebruik van geweld als belangrijkste middel om de problemen in Tibet aan te pakken en heeft daarmee de grief en de wrok van het Tibetaanse volk alleen maar doen toenemen. Daarom roep ik de Chinese regering op om een realistische aanpak te kiezen en zich met moed en wijsheid met de oprechte bezorgdheid van de Tibetanen aan te pakken en in deze situatie af te zien van het gebruik van geweld.