19 november 2015

Oproep tot ‘wereldwijde burgeractie’ om aantasting milieu op Derde Pool te stoppen


In de aanloop naar de mondiale klimaatconferentie COP21 in Parijs hielden Europese parlementsleden een conferentie over milieu en klimaatverandering op de Tibetaanse hoogvlakte.
De heer Tseten S Chhoekyapa, de heer Vincent Metten, De heer Csaba Sógor MEP, mevrouw Molly Scott-Cato MEP, de heer Gabriel Lafitte en Dr Andrew Fischer


“Milieudegradatie op de Derde Pool: De impact van de hulpbronnen exploitatie op het Tibetaanse Plateau zelf en daarbuiten” werd vandaag gehouden in het Europees Parlement. Europarlementariër van de UK Green partij, mevrouw Molly Scott-Cato, en het Roemeense Europarlementslid voor de Europese Volkspartij (Christen Democraten), de heer Csaba Sógor, organiseerden samen met het Bureau van Tibet in Brussels en International Campaign for Tibet gezamenlijk de conferentie.


Mr. Gabriel Lafitte, al meer dan 30 jaar consultant betreffende het milieubeleid in Tibet en Dr. Andrew Fischer, universitair hoofddocent van aan het Institute of Social Studies in Rotterdam waren de twee belangrijkste sprekers.


“Tibet omvat het hoogste en grootste plateau op aarde”, zei de heer Csaba Sógor. Hij uitte zijn bezorgdheid over de veelomvattende effecten van klimaatverandering op het Tibetaanse plateau en riep op tot krachtige wereldwijde actie.


Mrs. Molly Scott-Cato, het enige Britse lid van de Groene Partij in het Europees Parlement citeerde Zijne Heiligheid de Dalai Lama: “Deze blauwe planeet is onze enige thuis en Tibet is het dak. Het Tibetaanse Plateau moet beschermd worden, niet alleen voor Tibetanen, maar voor het milieu, de gezondheid en duurzaamheid van de hele wereld”. Ze sprak haar bezorgdheid uit over de verslechterende toestand van het permafrost op het Tibetaanse Plateau. Mevrouw Scott-Cato, een groene milieuactivist en econoom, riep op tot een wereldwijde burgeractie om de ingrijpende klimaatverandering op het Tibetaanse plateau een halt toe te roepen.


Mr. Gabriel Lafitte zei dat China de enorme mineralen en olie reserve in Tibet exploiteerde. De ongebreidelde ontginning heeft geleid tot veel niet-gewelddadige protesten door Tibetanen over heel Tibet, die gewelddadig zijn neergeslagen door de Chinese autoriteiten.


Hij riep het Europees Parlement op de waarborgen betreffende conflictmineralen na te leven, die momenteel van kracht zijn voor de mineralen uit door conflict getroffen gebieden en andere risicogebieden.


Hij zei dat de impact op de Tibetaanse pastorale land niet opgevangen kan worden door de gedwongen hervestiging van Tibetaanse nomaden en herders in Chinese nederzettingen.


Dr. Andrew Fischer, een economische ontwikkelingsdeskundige over Tibet en auteur van ‘De machteloze ontwikkeling van Tibet in China’ zei dat de ontwikkelingen in Tibet niet een zelfstandig industrieel proces zijn, maar eerder een zwaar door de staat gesubsidieerde industrie.


De grote hoeveelheid van Chinese overheidssubsidie is besteed aan import vanuit China.


Hij benadrukte ook het arbeidsconflict in Tibet vanwege het grote aantal ongecontroleerd Chinese migranten.


Mr. Fisher zei dat de Tibetaanse Autonome Regio sterk afhankelijk is van de werkgelegenheid in de publieke sector, terwijl in China zelf 50 procent bestaat uit publieke werkgelegenheid en 50 procent uit arbeidsplaatsen in de private sector.


Mr. Vincent Metten, EU-Policy Director van International Campaign for Tibet modereerde de Vraag en Antwoord sessie.


“Het Tibetaanse plateau wordt aangeduid als de Derde Pole, want na de Noord- en Zuidpool, is het Tibetaanse plateau is de opslagplaats van de op twee na grootste voorraad ijs en de grootste bron van toegankelijk zoet water op de planeet”, zei de heer Tseten Samdup Chhoekyapa, vertegenwoordiger van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. “Er zijn 46.000 gletsjers in Tibet. 82 procent van dit gletsjerijs is gekrompen en twee derde is in 2050 verdwenen.”


Hij zei dat een recente studie van Chinese wetenschappers in University van Information Science and Technology in China Nanjing stellen dat de toename van hittegolven in Europa het gevolg is van de afnemende sneeuw op de Tibetaanse hoogvlakte en benadrukte de sleutelrol van het plateau in de wereldwijde weersystemen.


“Om deze reden moeten we niet denken dat het Tibetaanse plateau ver weg is. Het klimaat verandert en heeft een direct effect in heel Europa”, ze de heer Chhoekyapa.


De conferentie werd bijgewoond door stafleden van de leden van het Europees Parlement, vertegenwoordigers van Tibet Support groepen en Tibetanen.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer