Nu de Olympische Spelen ten einde lopen
Na de laatste Olympische Spelen van Beijing in 2008 keek de wereld weg toen China Tibet hardhandig aanpakte, een genocide pleegde op de Oeigoeren en de democratie in Hongkong verpletterde. Nu de Olympische Spelen van dit jaar ten einde lopen, moet de wereld druk blijven uitoefenen op de Chinese regering, anders zijn er binnenkort misschien geen unieke Tibetaanse, Oeigoerse of Hongkongse culturen meer over om te beschermen.
Zowel het Internationaal Olympisch Comité als de Chinese regering probeerden aanvankelijk geen actie te ondernemen op het gebied van de mensenrechten met het excuus dat de Olympische Spelen niet vermengd mogen worden met politiek. Maar de meest recente bewering van een woordvoerster van het organisatiecomité in Beijing dat “Taiwan een ondeelbaar deel van China is” laat duidelijk zien dat het China is dat sport en politiek al die tijd heeft vermengd.
De Internationale Campaign for Tibet roept regeringen, internationale organisaties, bedrijven en media op om de Chinese regering ter verantwoording te roepen na de Olympische Spelen van dit jaar. In het geval van Tibet – dat door Freedom House samen met Syrië wordt gerangschikt als het minst vrije land ter wereld – kan de internationale gemeenschap verschillende dingen doen om een herhaling te voorkomen van wat er na 2008 in Tibet is gebeurd.
Eis toegang voor media, diplomaten
Tibet is een van de meest gesloten landen ter wereld. Onlangs nog meldde de Associated Press dat een journalist die tijdens de Olympische Spelen van 2022 naar Tibet reisde, door de Chinese politie uit een bus werd getrokken en te horen kreeg: “Er mogen geen buitenlanders in.” In 2016 stond in een artikel in de Washington Post dat de Tibetaanse Autonome Regio, die ongeveer de helft van Tibet beslaat, “moeilijker te bezoeken is als journalist dan Noord-Korea.”
Vier jaar geleden namen de Verenigde Staten de Reciprocal Access to Tibet Act aan, die zich richt tegen het oneerlijke beleid van de Chinese regering om Amerikaanse journalisten, diplomaten en toeristen uit Tibet te weren, ook al kunnen hun Chinese tegenhangers vrij reizen in de hele VS. Op grond van de RATA heeft de Amerikaanse regering Chinese functionarissen de toegang tot het land ontzegd wegens hun rol bij het verhinderen van de toegang van Amerikanen tot Tibet.
Andere landen zouden soortgelijke wetgeving moeten aannemen. Daarnaast zouden buitenlandse media moeten blijven proberen Tibet te bezoeken zodat zij vrij en accuraat verslag kunnen doen van de onderdrukking door China aldaar.
Bescherm de opvolging van de Dalai Lama
De Chinese regering heeft duidelijk gemaakt dat zij van plan is haar eigen reïncarnatie van de Dalai Lama te benoemen, de verbannen Tibetaanse spirituele leider die nu 86 is. Dit schandalige plan van China’s atheïstische, communistische regime is niet alleen een belediging voor de religieuze praktijken van Tibetaanse boeddhisten over de hele wereld. Het is ook een bedreiging voor de internationale godsdienstvrijheid: Als China wegkomt met de benoeming van zijn eigen Dalai Lama, zal het zich nog meer aangemoedigd voelen om gelovigen te vervolgen.
Eind 2020 hebben de VS de Tibetan Policy and Support Act aangenomen, waarmee de Amerikaanse steun voor Tibet drastisch wordt opgeschroefd, onder meer door het tot officieel Amerikaans beleid te maken dat alleen de Dalai Lama en de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap over zijn opvolging kunnen beslissen. De TPSA vereist ook dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op internationaal niveau werkt aan steun voor de vrijheid van Tibetaanse boeddhisten om hun eigen leiders te kiezen zonder inmenging van de regering.
Alle landen over de hele wereld moeten de godsdienstvrijheid van het Tibetaanse volk en het gezag van de Dalai Lama en de Tibetaanse boeddhisten over de kwestie van reïncarnatie steunen. Zij moeten elke Dalai Lama die door het atheïstische Chinese regime is gekozen, verwerpen.
Dring aan op hervatting van de dialoog
Na meer dan 60 jaar illegale bezetting van Tibet heeft de Chinese regering nog steeds niet de harten en geesten van de meeste Tibetanen voor zich gewonnen. De enige manier waarop China duurzame vrede en stabiliteit in de regio kan brengen is door rechtstreeks met de Tibetaanse leiders te onderhandelen. Helaas is de Chinees-Tibetaanse dialoog, ondanks de bereidheid van de Tibetanen om te goeder trouw te onderhandelen, sinds 2010 op een laag pitje gezet.
Regeringen over de hele wereld moeten er bij China op aandringen om de dialoog met de vertegenwoordigers van de Dalai Lama te hervatten. Rechtstreekse onderhandelingen kunnen de Tibetanen niet alleen de mensenrechten en autonomie geven die alle mensen verdienen; ze kunnen China ook een permanente, vreedzame oplossing voor de Tibetaanse kwestie bieden.
Bronnen voor journalisten
De International Campaign for Tibet heeft een aantal bronnen beschikbaar voor journalisten, waaronder een briefing paper over hoe China’s repressie in Tibet omhoog schoot na de Olympische Spelen van 2008. Journalisten kunnen ook de ICT-pagina’s over de Olympische Spelen bezoeken voor meer statistieken en verhalen over de Olympische Spelen en Tibet in het Engels en in het Duits.