20 June 2012

Nieuwe rapport van International Campaign for Tibet vindt elementen van de culturele genocide in Tibet

Expert panel discussie over culturele genocide in Tibet op woensdag 20 juni van 10.45 tot 12.00 in de Brusselse Press Club Europa (Rue Froissart 95, 1040 Brussel – Schuman).

Met de deelname van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) en de Tibet Support Group van Spanje (Comite de Apoyo al Tibet – CAT).

Een nieuw rapport van de International Campaign for Tibet met de titel ’60 jaar Chinees Wanbestuur: Argumenten voor culturele genocide in Tibet’ (beschikbaar op de website van ICT1) onderzoekt de invloed van het bewind van de Chinese Communistische Partij op de Tibetaanse cultuur in Tibet. Het rapport concludeert, dat het op de Tibetaanse cultuur gerichte beleid en daaraan gerelateerde praktijk en andere bijkomende risicofactoren voor ernstige instabiliteit in Tibet, een krachtiger antwoord van de EU en van de internationale gemeenschap vereisen.

De President van International Campaign for Tibet, Mary Beth Markey, die het rapport zal presenteren, zei: “We zijn sterk van mening het rapport overtuigend aantoont, dat elementen van culturele genocide plaatsvinden in Tibet. Om deze reden bepleiten wij sterkere internationale inspanningen om het cultureel destructieve beleid en praktijk van China in Tibet aan te pakken en terug te draaien. Meer in het algemeen hopen wij , dat het rapport van waarde zal zijn voor de internationale discours rond genocide kwesties, en wij verwelkomen constructief onderzoek van de argumenten in het rapport door genocide geleerden en zien uit naar een doorlopende discussie met landen georienteerde deskundigen, mensenrechtenactivisten en anderen.”

FIDH, die onlangs samen met ICT een rapport publiceerde dat zich richt op getuigenissen van Tibetaanse asielzoekers in Europa (“Schending van de mensenrechten en de zelfverbranding: Getuigenissen door Tibetanen in ballingschap”, beschikbaar in het Engels en Frans op hun website2), zal haar evaluatie geven van de 31ste ronde van de EU-China mensenrechtendialoog (29 mei, Brussel).

Alan Cantos, directeur van de Tibet Support Group “Comite de Apoyo al Tibet” in Spanje (CAT) en Jose Elías Esteve Molto, internationaal advocaat en Tibet jurist zal uitleg geven over de twee gerechtelijke procedures in de Spaanse rechtbanken tegen de Chinese autoriteiten voor in Tibet gepleegde misdaden, waarvan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en marteling de belangrijkste zijn. In het kader van het rapport van ICT, zullen ze proberen de toepassing van het Internationaal Recht en Universele Jurisdictie als vreedzame methode voor zowel het oplossen van conflicten, alsmede voor het afleggen verantwoording en het streven naar verzoening in opkomende democratieën tijdens of na traumatische gebeurtenissen, te verduidelijken en te bediscussiëren.

Contactpunt
Vincent Metten
EU-beleid directeur
International Campaign for Tibet

Links:
1) 60 Years of Chinese Misrule

2) Human rights violations and self-immolation: testimonies by Tibetans in exile

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer