Nieuw rapport onthult wereldwijd belang Tibet, de Derde Pool van de aarde, en stelt China's beleid ter discussie
BLAUW GOUD VAN HET HOOGSTE PLATEAU: TIBETS WATER EN DE WERELDWIJDE KLIMAATVERANDERING
Blauw Goud van het Hoogste Plateau
|
Terwijl de leiders van de wereld elkaar deze week in Parijs ontmoeten voor cruciale klimaatverandering gesprekken, tonen nieuwe bevindingen van International Campaign for Tibet aan dat het kwetsbare, milieu van Tibet, dat sneller opwarmt dan waar ook, van wereldwijd belang is. Echter, bijna geheel onttrokken aan het oog van de rest van de wereld, transformeert China’s beleid het landschap van s werelds hoogste en grootste plateau met verwoestende gevolgen.
ICTs nieuwe rapport Blauw goud van het hoogste plateau: Tibets water en wereldwijde klimaatverandering, wordt in Parijs op 8 december (2015) vrijgegeven.
Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, zegt: Toen de gesprekken in Parijs van start gingen, hebben zowel de Dalai Lama als de de leiders in Peking de noodklok geluid over de omvang van de ecologische crisis in Tibet. Met een grootte van West-Europa en ‘s werelds hoogste en grootste plateau, staat Tibet niet alleen bekend als dak van de wereld, maar ook als Derde Pool van de aarde, omdat het, afgezien van de Noord- en Zuidpool, de grootste zoet water reserves ter wereld bevat. Het veranderende klimaat heeft niet alleen invloed op de moesson in Azië, maar ook op het weer in Europa en de weerpatronen over het noordelijk halfrond. Als oorsprong van de meeste van Azië’s grote rivieren, zoals de Yangtze, de Mekong en de Brahmaputra, is de kwetsbare ecologie van Tibet van cruciaal belang voor honderden miljoenen mensen in de water-afhankelijke stroomafwaarts gelegen gemeenschappen.
Een nieuw rapport van ICT onthult Tibets betekenis voor ieder van ons, hoewel haar belang maar bij weinig mensen bekend is. Het rapport omvat ook een stappenplan voor de dringende aanpak voor het behoud van het plateau en het blauwe goud, wat niet alleen in het belang is van het Tibetaanse volk, maar ook van China zelf en de rest van de wereld.
Het Blauwe Goud van het hoogste plateau beschrijft:
-
In grootste water roof uit de geschiedenis, maar bijna onopgemerkt door de rest van de wereld, worden in de grote rivieren, die van het Tibetaanse plateau stromen, meerdere dammen gebouwd door machtige Chinese staatsbedrijven. Er zijn plannen voor een gigantische water omleidingsplan voor een aantal van de opstandige gebieden in Tibet om het water over te hevelen naar het uitgedroogde noorden van China, ondanks de hoge risicos en de belangen stroomafwaarts, aangezien het plateau een van de meest seismisch actieve gebieden op aarde is.
-
Grootschalige mijnbouw in koper, goud, zilver, chroom en lithium, een aanwijzing voor de integratie van de afgelegen regio’s in de Chinese industriële economie, hebben een verwoestende effect. Tibetanen, die zelfs op de meest gematigde toon hun verontrusting uiten, lopen het risico om te worden gevangen gezet, gemarteld of gedood.
-
De Chinese regering heeft de implementatie van haar beleid om nomadische veehouders te verwijderen uit de enorme Tibetaanse graslanden versneld. Een massale social engineering campagne dreigt een duurzame en op unieke wijze aan de barre landschap van de hoogvlakte aangepaste manier van leven te ontwortelen. Dit ondanks een wetenschappelijke consensus in de Volksrepubliek China en daarbuiten, dat inheems rentmeesterschap en mobiliteit van grazende kuddes van essentieel belang is voor de gezondheid van de weidegronden en helpt bij het beperken van de klimaatverandering.
-
In dezelfde maand als de wereldwijde klimaatverandering gesprekken in Parijs, kondigde de Chinese overheid een drastische uitbreiding van de gebotteld water industrie in Tibet aan, ondanks de krimpende gletsjers en het al duidelijk effect van de drang om de rivieren van Tibet te exploiteren.
-
Een combinatie van verstedelijking, met Chinas strategische doelstellingen verband houdende geïntensiveerd militarisering, de ontwikkelingen in infrastructuur en de opwarmende temperaturen, creëren een verandering in het ecosysteem in Tibet. Het gaat om onomkeerbare schade aan het milieu, waaronder de voorspelde verdwijning van grote delen van de graslanden, alpenweiden, natte gronden en permafrost op het Tibetaanse plateau in 2050, met ernstige gevolgen voor het milieu in China en Zuid-Azië.
-
De Chinese leiders schilderen voor het Tibetaanse landschap schadelijk beleid af als beperking van de klimaatverandering in een misleidende poging om de goedkeuring van internationale instellingen en overheden te krijgen voor de oprichting van nationale parken op het plateau, die het verwijderen van Tibetaanse nomaden van de graslanden impliceren.
De Chinese leiders hebben op het hoogste niveau de schaal van de ecologische crisis, waarmee ze worden geconfronteerd, erkend. De rampzalige gevolgen van halsbrekende industriële groei ten koste van een gezond milieu, heeft nu velen in China overtuigd, dat de aanpak van de klimaatverandering en de bescherming van het milieu in hun eigen nationale en persoonlijke belang is. Zoals steeds meer Chinese milieuactivisten en deskundigen duidelijk hebben gemaakt, moet dit ook het behoud van de Tibetaanse hoogvlakte omvatten.
Richard Gere, voorzitter van de International Campaign for Tibet, zei: De Chinese leiding heeft op het hoogste niveau de schaal van de ecologische crisis, waarmee ze te maken hebben, toegegeven. Zoals steeds meer Chinese milieuactivisten en deskundigen duidelijk hebben gemaakt, valt hier ook het behoud van de Tibetaanse hoogvlakte onder, hetgeen uiteraard ook dialoog en de daadwerkelijke participatie van het Tibetaanse volk inhoudt. Dit rapport bevat gedetailleerde aanbevelingen over hoe dit kan worden gedaan en toont aan dat een nieuwe benadering dringend noodzakelijk is.
Download het volledige rapport als PDF (in het Engels)