7 December 2014Mensenrechten in Tibet: Een uitdaging voor EU tijdens dialoog met China
(Brussel, 5 december 2014) – De Europese Unie (EU) moet de verslechtering in de mensenrechtensituatie in Tibet aan de orde stellen op de komende 33ste ronde van de EU -China mensenrechtendialoog, die op 8 en 9 december in Brussel zal worden gehouden. International Campaign for Tibet (ICT) doet een beroep op de EU om de criminaliserende maatregelen ten aanzien van zelfverbrandingen en de terrorisme bestrijding campagne in Tibet ter sprake brengen, evenals het toenemende gebruik van geweld door de politie en de schendingen van de godsdienstvrijheid.
Vincent Metten, directeur van EU-beleid op ICT’s kantoor in Brussel, zei: Het is van essentieel belang dat de EU geen compromissen sluit met China over haar fundamentele mensenrechten waarden. Wij dringen er bij de EU op aan om zich in niet mis te verstane bewoordingen uit te spreken over de situatie in Tibet en duidelijke verwachtingen voor verbetering bij de Chinese autoriteiten te kennen te geven, en zich daarbij baseren op de uitkomsten van het eerste officiële bezoek van de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten aan Tibet in september 2013. ICT betreurt dat de EU niet bij machte is gebleken China te confronteren en weerstand te bieden aan de beperkende voorwaarden, die de mensenrechtendialoog zijn opgelegd, in het bijzonder ten aanzien van de eenzijdige beslissing van Beijing om het jaarlijkse aantal gespreksronden verminderen van twee naar één.
De EU-China mensenrechtendialoog is de oudste van dergelijke dialogen tussen de EU en niet-EU landen. In navolging van de voortdurende kritiek van het Europees Parlement, heeft ICT veelvuldig haar bezorgdheid tot uiting gebracht over de manier waarop de EU de mensenrechtendialoog voert met China, die de status quo uitdaagt.
Helaas is de dialoog er tot nu toe niet in geslaagd om concrete vooruitgang ter plekke te bewerkstelligen. Integendeel, sinds Xi Jinping aan de macht is gekomen in 2013, is de mensenrechtensituatie in zowel China zelf, als mede Tibet verder verslechterd. In Tibet heeft dit geleid tot een intensivering van de militarisering van het plateau, militaire oefeningen met de specifieke doelstelling om zelfverbrandingen te bestrijden en trainingen voor in Tibetaanse kloosters gestationeerde politie.
De aankondiging van Chinese ambtenaren tijdens de laatste ronde van de in juni 2013 gehouden EU-China mensenrechten dialoog om niet langer lijsten van individuele gevallen van politieke gevangenen te accepteren, toont hun intentie om de mensenrechtendialoog te verwateren.
ICT dringt er bij de EU op om deze verdere beperking niet te accepteren en in plaats daarvan de gevallen van drie politieke gevangenen, die gevaar lopen in Tibet – Dolma Kyab, Lobsang Kunchok en Khenpo Kartse – en van wie er twee zijn ter dood veroordeeld, ter sprake te brengen. ICT heeft ook herhaaldelijk opgeroepen tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Tenzin Delek Rinpoche, die sinds 2002 na een geheim proces wegens separatisme gevangen zit.
ICT drong er bij de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini op aan om tijdens haar ambtstermijn de mensenrechten in China en Tibet prioriteit te geven door de EU-strategie ten aanzien van China te heroverwegen en een ambitieuzere aanpak te adopteren. De aanstaande nieuwe ronde van de EU-China mensenrechtendialoog biedt de EU hiervoor een uitstekende gelegenheid.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Vincent Metten EU Policy Director, ICT Brussel
+ 32 (0) 2 609 4410