15 September 2020

De virtuele ontmoeting van de EU leiders en China moet een oplossing bieden voor de mensenrechtencrisis in Tibet

Ter gelegenheid van de virtuele bijeenkomst met de Chinese president Xi Jinping riep International Campaign for Tibet (ICT) Europese leiders en het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad op om de situatie in Tibet samen met China aan de orde te stellen. Daarnaast willen ze het stilzwijgen over de verwoestende mensenrechtencrisis in Tibet doorbreken. De Duitse bondskanselier; Angela Merkel, de voorzitter van de Europese Commissie; Ursula von der Leyen, en de voorzitter van de Raad; Charles Michel, waren bij de bijeenkomst aanwezig.

Eind augustus vond het “7e Werkforum over Tibet” van de Chinese Communistische Partij plaats. De bijeenkomst werd voorgezeten door Xi Jinping en het besluit van de Chinese leiders om hun beleid van absolute controle en assimilatie in Tibet voort te zetten werd kenbaar gemaakt. Onder de dwang van de “sinicisering” van de Tibetaanse cultuur wordt de Tibetaanse manier van leven, religie, taal of economie gedwongen te assimileren in de Chinese samenleving. Tibetanen die zich hiertegen verzetten worden meedogenloos vervolgd, wat een totale schending is van het internationale recht.

De Duitse ICT’s directeur, Kai Müller, zei: “Tibet is systematisch afgesneden van de buitenwereld. Onafhankelijke waarnemers, VN-deskundigen, diplomaten of de media hebben geen vrije toegang tot het gebied en Tibetanen worden zwaar gestraft als ze informatie over de situatie in hun thuisland in het buitenland doorgeven. Het is van cruciaal belang te voorkomen dat Peking zijn aanvallen op de Tibetaanse cultuur en religie verbergt achter een muur van stilte en propaganda.” Müller voegde eraan toe dat het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur in gevaar is.

Internationale campaign for Tibet (ICT) roept de EU op om actie te ondernemen met betrekking tot het beleid van Peking in Tibet. “Wij roepen de EU op om gerichte sancties aan te nemen tegen functionarissen van de Communistische Partij en Chinese regeringsvertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor het isoleren van Tibet, naar analogie van wat in de VS is gedaan met de Reciprocal Access to Tibet Act. Een openstelling van Tibet zou transparantie en verantwoordingsplicht creëren en verdere schendingen van de mensenrechten voorkomen”, aldus Müller.

ICT’s EU-beleidsdirecteur Vincent Metten zei: “De EU moet haar politiek kapitaal gebruiken en het ‘alternatieve regeringsmodel’ dat de CCP in Tibet promoot verwerpen. Europa is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden die universeel zijn. De Chinese Communistische Partij valt deze universaliteit openlijk aan en ondermijnt het internationale systeem voor de bescherming van de mensenrechten. De passiviteit van Europa ten aanzien van Tibet heeft er ook toe bijgedragen dat de Chinese regering nog meer schendingen van het internationale recht heeft begaan, zoals in Xinjiang en Hongkong. Europa moet een krachtig, consistent en ambitieus EU-beleid ten aanzien van China en Tibet ten uitvoer leggen. Wij roepen de Duitse regering op om op te komen voor de rechten van miljoenen Tibetanen.

De organisatie stelde vijf concrete actiepunten voor, waarvan de uitvoering de Europese Unie in staat zal stellen actief bij te dragen aan de verbetering van de situatie in Tibet.

Het Duitse EU-Raadsvoorzitterschap zou dat moeten doen:

  1. Publiekelijk en krachtig van de Chinese regering eisen dat zij de burger- en politieke rechten van de Tibetanen respecteert. Momenteel worden de burger- en politieke rechten van de Tibetanen onderworpen aan een systeem van foltering, willekeurige opsluiting, beperking van de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en vergadering.
  2. Eisen dat de godsdienstvrijheid van alle Tibetaanse boeddhisten wordt gerespecteerd, ook buiten Tibet, en dat Tibetaanse boeddhisten het recht hebben om zonder inmenging van de Chinese regering te beslissen over de opvolging van de Dalai Lama.
  3. Aandringen op onbelemmerde en wederzijdse toegang tot Tibet voor VN-deskundigen en buitenlandse diplomaten, parlementsleden, journalisten en niet-gouvernementele organisaties.
  4. Aandringen op duurzame ontwikkeling en een klimaatbeleid op het Tibetaanse plateau dat de rechten van de Tibetanen respecteert en niet leidt tot massale gedwongen vestiging van Tibetaanse nomaden, armoede en culturele ontworteling.
  5. De hervatting van de Tibetaans-Chinese dialoog actief ondersteunen.
Tags: CCP, EU, Tibet
Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer