International Campaign for Tibet dringt er bij de G7-top op aan om Tibet aan de orde te stellen
Nu de leiders van enkele van de machtigste landen ter wereld zich voorbereiden op de G7-top, roept International Campaign for Tibet hen op om de crisis in Tibet aan de orde te stellen.
“Gezien het strategische belang van Tibet in de bredere Aziatische regio, willen we onze regering oproepen om Tibet te betrekken bij de besprekingen tijdens de G7-top, en daarna,” zei Bhuchung Tsering, de interim directeur van International Campaign for Tibet, in een brief aan de Amerikaanse president Joe Biden.
De brief merkt op dat de G7-landen aan het uitzoeken zijn hoe ze met China moeten omgaan nu het agressiever wordt op het internationaletoneel. Daarnaast stelt de brief dat de hervatting van de Chinees-Tibetaanse dialoog en de rechten van het Tibetaanse volk een integraal onderdeel moeten zijn van elke strategie met betrekking tot China.
ICT stuurde soortgelijke brieven naar de leiders van de andere G7-landen: Justin Trudeau (Canada), Emmanuel Macron (Frankrijk), Angela Merkel (Duitsland), Mario Draghi (Italië), Suga Yoshihide (Japan) en Boris Johnson (Verenigd Koninkrijk).
De G7-top begint morgen, 11 juni, in Cornwall, Engeland en eindigt op 13 juni.
Schendingen van de mensenrechten
In de brief van ICT wordt opgemerkt dat de mensenrechtensituatie in Tibet, dat China meer dan 60 jaar geleden onder zijn gezach heeft gebracht en nog steeds met ijzeren vuist regeert, is verslechterd.
Eerder dit jaar verklaarde de groep ‘Freedom House’ Tibet, samen met Syrië, tot het minst vrije land ter wereld. Daarnaast heeft China heeft Tibet ook afgesloten voor buitenlandse diplomaten, parlementariërs, onafhankelijke media en het internationale maatschappelijke middenveld. De internationale gemeenschap moet daarom de systematische schendingen van de mensenrechten in Tibet met hernieuwde kracht aanpakken.
Vorige maand gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen een communiqué uit waarin zij hun grote bezorgdheid uitspraken over de schendingen en misbruiken van de mensenrechten in Xinjiang en Tibet.
In Xinjiang – een regio ten noorden van Tibet die de Oeigoeren kennen als Oost-Turkestan – bevinden zich massale interneringskampen die de Chinese regering heeft gebruikt om haar genocide op de Oeigoeren te helpen uitvoeren.
Gevolgen voor bredere regio
In de brief van ICT staat dat de mensenrechtensituatie in Tibet onlosmakelijk verbonden is met de vreedzame ontwikkeling van Zuid- en Zuidoost-Azië.
In de brief wordt ook gewezen op het belang van Tibet voor de grensbeveiliging en de waterzekerheid in de regio. Tibet is namelijk de bron van veel van de grootste riviersystemen in Azië en voorziet meer dan 1 miljard mensen stroomafwaarts van water. Uit een studie van vorig jaar bleek echter dat de Chinese regering haar dammen op de Dzachu-rivier in Tibet (elders bekend als de Mekong) heeft gebruikt om de waterstroom in 2019 te verhinderen, wat heeft bijgedragen tot een verwoestende droogte in Zuidoost-Azië.
China heeft zijn controle over Tibet ook gebruikt om te proberen het land van de buren van Tibet in beslag te nemen.
Het afgelopen jaar heeft China al een grensconflict uitgevochten met India, waarvan een deel van het grondgebied door China wordt geclaimd als “Zuid-Tibet”. Bij de grensschermutselingen zijn verschillende soldaten om het leven gekomen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft India uitgenodigd om deel te nemen aan de G7-top van deze week.
Plan voor vrede
In de brief van ICT wordt opgemerkt dat de Dalai Lama en andere Tibetaanse leiders een visie hebben ontvouwd om het Tibetaanse conflict op te lossen op een manier die alle partijen ten goede komt.
In 1987 presenteerde de Dalai Lama zijn vijfpunten-vredesplan in een toespraak tot de Human Rights Caucus van het Amerikaanse Congres. Het plan riep op om Tibet om te vormen tot een “zone van vrede”, de fundamentele mensenrechten en democratische vrijheden van de Tibetanen te respecteren en onderhandelingen te voeren tussen Tibetaanse en Chinese vertegenwoordigers.
“Gezien de vele conflicten in de regio zijn wij van mening dat deze visie relevanter is dan ooit tevoren”, aldus ICT in haar brief.
De brief voegt eraan toe dat de Dalai Lama ook een ‘Memorandum over Echte Autonomie voor het Tibetaanse Volk’ heeft gepresenteerd, waarin wordt gepleit voor het verlaten van Tibet als onderdeel van de Volksrepubliek China in ruil voor betekenisvolle autonomie voor het Tibetaanse volk.
Penpa Tsering, de nieuwe president van het Centraal Tibetaans Bestuur – dat democratisch bestuur biedt aan Tibetaanse ballingen over de hele wereld – heeft zijn steun betuigd aan de visie van de Dalai Lama, merkt ICT op in haar brief.
“International Campaign for Tibet is ervan overtuigd dat deze benadering zowel de Tibetanen als de Chinezen ten goede zou komen. Het biedt uitzicht op blijvende vrede in Tibet en in de Volksrepubliek China.”
Lees hier de brief van ICT aan president Joe Biden.