25 September 2020

ICT-Europe's directeur advocacy Christa Meindersma spreekt de 45ste zitting van de VN Mensenrechtenraad toe

Tijdens de 45ste sessie van de VN Mensenrechtenraad in Geneva uitte ICT’s directeur advocacy & communicatie Christa Meindersma haar zorg over de militair geleide heropvoedingskampen in Tibet waarin boeren gedwongen worden hun land op te geven en als loonarbeider aan de slag te gaan.

Alleen al in 2020 zijn meer dan een half miljoen Tibetanen gedwongen in deze kampen geplaatst. Christa sprak de Mensenrechtenraad toe namens de Helsinki Foundation for Human Rights tijden het debat over mensenrechten schendingen wereldwijd, item 4. 

Tijdens ditzelfde debat sprak ook Thinlay Chukki, de Central Tibetan Administrations’s speciale gezant voor mensenrechten, namens de Society of Threatened Peoples. Zij bekritiseerde de hypocrisie van China’s armoedebestrijdings- en ontwikkelingsprogramma’s waarin Tibetan onvrijwillig worden onderworpen aan trainingen met indoctrinatie, strikte controle en zware straffen.

In haar toespraak uitte Christa haar zorg over de uitkomst van het 7de ‘Work Forum on Tibet’ dat eind augustus in Beijing plaatsvond onder leiding van president Xi Jinping waar China’s intentie om Tibetaans Boeddhisme te verchineseren, nogmaals bevestigd werd. Verchineseren betekent de gedwongen assimilatie van het Tibetaans Boeddhisme in de ideologie en politieke doeleinden van de communistische partij, het uitbannen van de Tibetaanse taal en de gedwongen. Verdrijving van hun land van 2 miljoen Tibetaanse nomaden.

Gezien de ernstige mensenrechten schendingen in China drong Christa er bij landen op aan de kandidaatstelling van China voor de Mensenrechtenraad niet te ondersteunen.

Slechts drie landen noemden Tibet in hun statements: Duitsland, België en Tsjechië. Dat is minder dan in eerdere jaren, toen Tibet ook genoemd werd in statements van Zweden, Finland en de EU. Veel landen uitte hun zorg over de mensenrechten schendingen in Xinjiang en drongen er bij China op aan de Hoge Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten in Xinjiang toe te laten om de situatie zelf te kunnen beoordelen. 

Eerder in de vier weken durende vergadering sprak Kai Muller, ICT directeur Duitsland, per video link de Mensenrechtenraad toe tijdens de interactieve dialoog over het recht op ontwikkeling. In zijn toespraak, via video-link sprak hij over de gedwongen relocatie van Tibetaanse nomaden onder het mom van ontwikkeling. Hij bekritiseerde het gebrek aan betrokkenheid en toestemming van de getroffen nomaden en de vergroten kans op armoede en marginalisatie door het ontnemen van hun middelen van bestaan. 

Voor de speech zie https://www.youtube.com/watch?v=1nqvKKBhV1M

Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer