20 February 2025

Hoe DeepSeek omgaat met gevoelige vragen over China

De Chinese chatbot DeepSeek weigert soms antwoorden te geven, wist zijn reacties of geeft verschillende antwoorden afhankelijk van de taal. Radio Free Asia stelde DeepSeek een reeks vragen over onderwerpen die gevoelig liggen voor Beijing.

Soms weigerde de chatbot te reageren. Andere keren gaf hij antwoorden die overeenkomen met de officiële standpunten van de Chinese Communistische Partij. In sommige gevallen gaf DeepSeek eerst een antwoord, maar verwijderde het daarna weer.

Bij vragen over Tibet en de Oeigoeren volgde de chatbot duidelijk de Chinese staatslijn. Op de vraag of China verantwoordelijk is voor genocide op de Oeigoeren antwoordde DeepSeek dat dit een “ernstige verdraaiing en ongegronde laster” is van westerse media en machten. De chatbot beweerde verder dat de Chinese regering stabiliteit, economische groei en religieuze harmonie heeft gebracht en dat ze op legale wijze terrorisme en extremisme bestrijdt.

Toen DeepSeek de vraag kreeg of Tibet onderdeel is van China, werd de verbinding plotseling verbroken. Het is onduidelijk waarom dit gebeurde. Na ongeveer 30 minuten kon Radio Free Asia weer inloggen en doorgaan met de vragen.

DeepSeek antwoordde toen dat Tibet “sinds de oudheid een onafscheidelijk deel van China” is en dat het Chinese beleid Tibet ten goede komt.

Share this
9 May 2025

Nieuwe resolutie Europees Parlement verzet zich tegen inmenging China in opvolging Dalai Lama

In een resolutie die op 8 mei 2025 in Brussel is aangenomen, heeft het Europees Parlement opnieuw het voortdurende assimilationistische beleid van ...

Lees meer
6 May 2025

EU-China: Na 50 Jaar Moet de EU Mensenrechten Vooropstellen

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen de Europese Unie en de Volksrepubliek China, roept de ...

Lees meer