10 March 2021

Herdenking Tibetaanse volksopstand tegen Chinese bezetting

Op 10 maart kwamen wereldwijd Tibetanen en supporters bijeen om de 62ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand te markeren. Ook in Nederland vond een herdenking plaats bij de Chinese Ambassade in Den Haag, georganiseerd door International Campaign for Tibet, de Tibetaanse gemeenschap en de Tibet Support Groep.

Nederland liet haar stem horen voor vrijheid en rechtvaardigheid voor het Tibetaanse volk en riep China op de repressie te stoppen. Het was een vreedzame bijeenkomst van ongeveer 150 deelnemers. De Tibetaanse vlag werd gewapperd in solidariteit met de Tibetaanse vrijheidsstrijd. Vurige passie klonk door de megafoon van verschillende sprekers en Tibetaanse verzetsliederen werden gezamenlijk gezongen. De sfeer was dubbel, aan de ene kant rauw van het feit dat de onderdrukking nog steeds plaats vindt… En aan de andere kant de trots en eenheid die gevoeld werd door daar met zijn allen voor hetzelfde doel te staan: vrijheid in Tibet.

Fotocredits: Netty
Fotocredits: Netty

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 156 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als protest tegen de Chinese onderdrukking. In 2020 zijn er meer dan half miljoen Tibetanen, voornamelijk boeren en nomaden, onder het mom van armoedebestrijding van hun land verdreven, gedwongen om omgeschoold tot laagbetaalde arbeidskracht en elders in China tewerkgesteld.

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.

Fotocredits: Netty
Fotocredits: Netty

 

Ondanks dat de demonstratie een succes was, is het probleem in Tibet nog lang niet opgelost. Met iedere demonstratie en campagne hopen wij een stapje dichterbij het doel te komen de Chinese onderdrukking tot een einde te brengen. Steun ICT’s werk voor mensenrechten in Tibet en voor de vrijlating van Tibetaanse politieke gevangenen.

Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer