Gevangen Tibetaanse nonnen vertellen hun eigen verhaal in nieuw boek
Negen Tibetaanse nonnen die zich dapper hebben verzet tegen China’s onderdrukking door geweldloos te protesteren en patriottische liederen te zingen, zelfs toen ze afschuwelijk werden mishandeld in de gevangenis, delen hun verhalen in een nieuw boek van de International Campaign for Tibet.
“Tibet in Chains: The Stories of Nine Tibetan Nuns” is nu te downloaden bij Barnes & Noble, Amazon, Apple Books en andere online winkels.
ICT viert de lancering van het boek met een speciale editie van haar Tibet Talks live conversatieserie op donderdag 25 februari 2021 om 13.00 uur EST/10.00 uur PST. Het gesprek wordt live uitgezonden op de website en Facebook-pagina van ICT. Daarna zal het beschikbaar zijn op YouTube en te downloaden als podcast.
In het boek vertelt elke non haar eigen verhaal in haar eigen woorden. Alle negen van hen wonen nu in vrije landen over de hele wereld, nadat ze Tibet op verschillende momenten en onder verschillende omstandigheden hebben verlaten.
Acht van hen – Gyaltsen Dolker, Yeshi Dolma (die de religieuze naam Ngawang Rigdol draagt), Ngawang Sangdrol, Rinzin Choekyi, Rinzin Chonyi, Phuntsog Nyidron, Sonam Choedon en Thinley Choezom – zijn nu voormalige nonnen. Alleen Palden Choedon blijft een non, studerend in een nonnenklooster in India.
Gevangen gezet wegens protest
In de jaren ’90 maakten ze alle negen deel uit van de “Drapchi 14”, ook bekend als de “Zingende Nonnen”. Deze groep werd wereldwijd geprezen voor haar moed en solidariteit in de beruchte Drapchi gevangenis van China in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.
In “Tibet in Chains” beschrijven de negen vrouwen hun familie en hun vroege leven in Tibet – dat China al meer dan 60 jaar wreed bezet houdt – en ook hun toewijding aan hun Tibetaans boeddhistische nonnenkloosters. De meesten van hen maakten deel uit van het Garu nonnenklooster nabij Lhasa. Toen China’s harde optreden tegen godsdienstvrijheid en mensenrechten het leven van de Tibetanen steeds moeilijker maakte, besloten de jonge nonnen – sommigen waren nog maar tieners – hun stem te verheffen tegen de Chinese regering. Nadat zij hadden deelgenomen aan vreedzame demonstraties, werd elke non gearresteerd en uiteindelijk naar Drapchi gestuurd.
Mishandeling en verzet
Drapchi, nog steeds een plaats van gruwelijke marteling en mishandeling voor Tibetaanse politieke gevangenen, was een plaats van verschrikking voor de nonnen. In “Tibet in Chains” beschrijven ze afranselingen met bamboestokken, martelingen met elektrische stokken en een lange lijst van schokkende, onmenselijke omstandigheden. De nonnen noemden hun hoofdstukken in het boek “Onvoorstelbare fysieke en mentale marteling”, “Martelende herinnering aan twaalf jaar gevangenschap”, “Het pad naar de hel op aarde” en andere grimmige titels. Maar zelfs toen ze mishandeld werden, bleven de nonnen zich verzetten. Ze gingen in hongerstaking, weigerden respect te tonen voor gevangenisbeambten en weigerden bevelen op te volgen.
In 1993 gebruikten de leden van de Drapchi 14 in het geheim taperecorders om liederen op te nemen waarin werd opgeroepen tot onafhankelijkheid van Tibet en waarin hun geestelijk leider, de Dalai Lama, werd geprezen. De teksten luidden onder meer:
In de gevangenis, terwijl we ondraaglijk lijden
We hebben altijd dag en nacht beschermd
De vlam van de vrijheid
Terwijl in de donkere wetteloze gevangenis
Toen de tape uit de gevangenis was gesmokkeld en met de buitenwereld was gedeeld, kregen de nonnen allemaal extra gevangenisstraffen.
Vrijlating en ballingschap
In 2001 overleed Ngawang Lochoe, één van de Drapchi 14, in de gevangenis. De andere 13 werden uiteindelijk vrijgelaten, maar bleven te maken krijgen met toezicht en pesterijen van de Chinese autoriteiten, waaronder een verbod om terug te keren naar hun nonnenkloosters. De negen nonnen in “Tibet in Chains” hebben Tibet allemaal verlaten en zijn nu in vrijheid gevestigd in verschillende landen. Sommigen ontsnapten aan hun thuisland door over de bergen te vluchten, en sommigen kwamen vrij door lobbywerk van buitenlandse ambtenaren en mensenrechtengroeperingen, waaronder ICT.
Zelfs in vrijheid lijden de nonnen onder de tol van hun jaren in de gevangenis. Verscheidene van hen verloren ouders en familieleden tijdens hun veroordeling en kunnen de dierbaren die zij in Tibet moesten achterlaten niet meer zien. Ze hebben ook te maken met de pijn van het zien van China’s voortdurende, escalerende onderdrukking in Tibet.
“Ik zal altijd denken aan mijn voormalige gevangenisgenoten die lijden aan een slechte gezondheid,” zegt een van de nonnen, Sonam Choedon, in het boek. “Ik steun en neem altijd deel aan bewegingen voor de zaak van Tibet en het Tibetaanse volk … Omdat de zaak van Tibet diep in onze harten is verankerd, en totdat deze lang gekoesterde aspiratie is vervuld, zal mijn geest nooit sterven.”
Boekpresentatie
Bij de lancering van het boek “Tibet in Chains” zullen twee nonnen, Ngawang Sangdrol, die hielp bij het schrijven van het boek, en Phuntsog Nyidron, aanwezig zijn. De speciale Tibet Talk zal ook worden bijgewoond door Steven Marshall, voormalig senior adviseur en gevangenendatabase programmadirecteur van de Congressional-Executive Commission on China van 2002-17.
Daarnaast zullen drie afgestudeerden van ICT’s Tibetan Youth Leadership Program, Chonyi Gyatso, Rinzin Lhamo en Tenzin Moenkyi, voordrachten uit het boek houden.
“Door deze voormalige politieke gevangenen een platform te geven om hun eigen verhaal in hun eigen woorden te vertellen, herinnert ons nieuwe boek ons aan de opofferingen van Tibetaanse politieke gevangenen en de wreedheden waarmee zij worden geconfronteerd door de Chinese regering, alleen maar omdat zij opkomen voor hun basisrechten en vrijheden,” zei ICT Interim Vice President Tencho Gyatso.
“ICT dankt deze nonnen voor het delen van hun persoonlijke verhalen met ons, de Italiaanse Boeddhistische Unie voor het verstrekken van een essentiële subsidie voor het boek en de Bibliotheek van Tibetaanse Werken en Archieven voor het uitgeven van de Tibetaanse editie. We kijken uit naar de lancering van ‘Tibet in Chains’ tijdens onze Tibet Talk op 25 februari, en we blijven toegewijd aan het bereiken van gerechtigheid voor alle politieke gevangenen in Tibet.”