EU-leiders brengen Tibet ter sprake op 15de EU-China top
International Campaign for Tibet (ICT) is verheugd over de gezamenlijke persverklaring van EU-presidenten Barroso en Van Rompuy naar aanleiding van de 15de EU-China top op 20 september 2012, tijdens welke ze zeiden hun bezorgdheid over de mensenrechten bij de Chinese premier Wen Jiabao naar voren te hebben gebracht.
De persverklaring stelt: “De EU hecht groot belang aan eerbiediging van de fundamentele vrijheden in China, evenals in andere delen van de wereld. Wij erkennen de enorme vooruitgang die in China is geboekt door het uit de armoede verheffen van honderden miljoenen mensen. Maar er zijn ook zorgen, met name wat betreft beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en de situatie in Tibet.
ICT spoort EU-leiders aan om bij volgende topontmoetingen tussen de EU-China de kritieke situatie in Tibet naar voren te blijven brengen bij de volgende Chinese leiders, die zullen worden benoemd tijdens het 18de Nationale Congres van de Communistische Partij van China, dat, zoals aangekondigd, volgende maand plaatsvindt in Peking.
Vincent Metten, EU-policy Director van International Campaign for Tibet, zei: “We waarderen dat de EU presidenten in het kader van deze bijeenkomst op hoog niveau hun bezorgdheid over de verontrustende mensenrechtensituatie in Tibet bij de Chinese premier Wen Jiabao tot uitdrukking brachten. De EU is in de gelegenheid om een belangrijke rol te spelen bij China met betrekking tot Tibet en een beroep doen op de Chinese regering om het belang van de Dalai Lama voor het Tibetaanse volk te erkennen. De Chinese overheid moet haar cruciale rol in de toekomst van Tibet onder ogen zien en een bredere en meer inhoudelijke dialoog met haar vertegenwoordigers starten als zaak van hoogst mogelijke prioriteit. Hij vervolgde: “We moedigen EU-leiders aan om met gelijkgezinde landen samen te werken om bij de Volksrepubliek China aan te dringen op hervatting van zinvolle onderhandelingen met Tibetaanse vertegenwoordigers en de internationale bezorgdheid over de verslechterende situatie in Tibet op zichtbare wijze duidelijk te maken.”
ICT is verheugd over de beslissing van de EU om een geplande persconferentie met de premier van China af te zeggen, nadat de EU en China het niet eens konden worden over de formele kant van het event. Volgens berichten in de pers drong China erop aan dat het een lijst met namen van deelnemende journalisten zou worden verstrekt met het recht om hen te weigeren, maar de EU heeft dit geweigerd.
Dit is niet de eerste keer dat de EU en China botsen over mediatoegang. Op de top van vorig jaar werd na afloop geen persconferentie gegeven, nadat China zich op het laatste moment terugtrok en stelde dat het niet blij was met de arrangementen.
Een EU-ambtenaar zei dat China bezorgd bleek te zijn, dat journalisten uit Taiwan vragen zouden stellen of dat journalisten Wen zouden vragen over Tibet en andere gevoelige onderwerpen.
De Belgische Buitenlandse Pers Vereniging, API, zei dat de Chinese delegatie had gevraagd de persconferentie te beperken tot 50 journalisten, 25 geaccrediteerd door de China en 25 niet-Chinese geaccrediteerd door de EU.
Klik hier om de Persverklaring van de Voorzitter van de Raad van Europa, Herman Van Rompuy, en voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, naar aanleiding van de 15de EU-China top (20 september 2012), te lezen.