30 October 2012

De Dalai Lama over zelfverbrandingen

11 oktober 2012 interview met Ann Curry, NBC News
“Of dit soort handelswijze [zelfverbranding] goed of slecht is, is moeilijk te beoordelen. Ze drukken zich op geweldloze manier uit over het Chinese beleid … Ze bevinden zich in een echt wanhopige situatie. Dus nemen ze dit soort besluiten. Ik ben er vrij zeker van, dat die gevallen, die hun eigen leven opofferen … met oprechte motivatie, voor de Boeddha dharma, voor het welzijn van mensen. Vanuit een boeddhistische visie, vanuit een religieuze oogpunt is het, hoe zeg je dat … positief. Op het moment, dat deze activiteiten uitgevoerd worden, … vervuld van woede, haat, dan is het fout … dus, zie je, het is moeilijk te beoordelen. Ik denk dat het in ieder geval heel droevig is, … het is heel erg droevig.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

29 augustus 2012, interview met Reuters
“Ik zal deze handelingen niet aanmoedigen, deze drastische acties, maar het is begrijpelijk en inderdaad heel, heel verdrietig”, zei hij. “Nu moet de Chinese overheid onderzoeken wat de werkelijke oorzaken zijn. Ze kunnen eenvoudig mij of sommige Tibetanen verwijten maken, maar dat zal niet helpen bij het oplossen van het probleem.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

24 juni 2012, interview met BBC Andrew Marr
“Natuurlijk, heel, heel triest. Het is een symptoom. En het verbranden van jezelf, dat is een zeer, zeer politieke, gevoelige kwestie. Dus, omdat ik met pensioen ben, prefer ik het hierover te zwijgen. Maar ondertussen, sinds de eerste keer dat deze dingen plaatsvonden, sprak ik mezelf openlijk uit. Nu zouden de Chinese leiders een grondig onderzoek moeten uitvoeren. Wat zijn de oorzaken van deze droevige gebeurtenissen?”
Bekijk hier het interview (in Engels).

18 mei 2012, interview met BBC radio
“Het is een zeer gevoelig politiek thema, en sinds mijn volledige pensionering vorig jaar heb ik geen opmerking gemaakt over politieke aangelegenheden. Dit gezegd hebbende, de Chinese regering houdt de incidenten van zelfverbrandingen nog steeds geheim voor het Chinese volk. Een paar dagen geleden bracht de Chinese regering een Engelse versie van de gebeurtenissen naar buiten, waarin wij tot zondebokken voor de zelfverbrandingen in Tibet gemaakt werden. Maar ze hebben nooit iets over deze gebeurtenissen vermeld in de Chinese taal, omdat ze gevoelig zijn naar hun eigen volk toe. Als (Chinese) mensen dat weten, dan gaan ze automatisch vragen stellen, waarom? Dan is het niet gemakkelijk (voor Chinese regering) om een verklaring te geven.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

25 april 2012, interview met Piers Morgan, CNN
“Het is – natuurlijk, het is zeer triest, heel erg triest. Maar dit is niet iets nieuws in China zelf. Ik meen dat tijdens de culturele revolutie de abt van een belangrijke Chinese klooster zichzelf verbrandde. En dan in Vietnam zie je het ook gebeuren. En er zijn daar dergelijke gevallen. Ze geloven op hun manier in geweldloosheid. En dan, als de situatie wanhopig is, dan offeren ze op een bepaald soort manier alleen hun eigen leven op. Dus het is erg verdrietig. Dus nu is het belangrijkste [probleem], dat geen oplossing wordt geformuleerd, dat maakt ons erg verdrietig. Maar we moeten nadenken over wat de oorzaak is van deze zo wanhopige situatie.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

18 april 2012, interview met de BBC
“Dit is een zeer, zeer gevoelig politiek thema. Als ik daarbij betrokken raak, dan is mijn pensioenering van de politieke macht zinloos. Wat ik ook zeg over de Chinese overheid, ze verdraaien het meteen.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

10 januari 2012, interview met NDTV (India)
“Nu zijn in principe zelfmoorden ook een vorm van geweld. Nu, zie je, wederom hangt dit af van vele andere factoren. Kortom, geweld en geweldloosheid hangen uiteindelijk af van wat voor soort van motivatie en doel er is. Dus het is eigenlijk moeilijk om bij deze mensen hun motivatie te beoordelen. Als de motivatie woede, haat, en dergelijke, is, dan is dat negatief. Als de motivatie iets anders is, dan is er een meer positieve motivatie, dan is het moeilijker te beoordelen, iets dergelijks.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

18 november 2011 interview met de BBC
“De vraag is hoeveel effect het sorteert. Dat is de vraag. Er is moed – zeer sterke moed. Maar hoeveel effect heeft het? Moed alleen is geen vervanging. Je moet gebruik maken van je wijsheid. Veel Tibetanen offeren hun leven op… Niemand weet hoeveel mensen er gedood en gemarteld zijn – ik bedoel, gedood door marteling. Niemand weet het. Maar veel mensen lijden. Maar wat is het effect? De Chinezen reageren harder.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

7 november 2011, AFP rapportage over de Dalai Lama in Tokio
“(In de) laatste 10, 15 jaar, was er sprake van een soort ‘hardline’ Chinese functionarissen. Dus dat is de reden. Dus om die reden vinden deze trieste incidenten plaats, als gevolg van deze soort van wanhopige situatie.”
Bekijk hier het interview (in Engels).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer