8 July 2016

De Dalai Lama’s verjaardag: rustig eerbetoon in Tibet, viering uiteengeslagen in Nepal

  • Tibetanen in heel Tibet vierden gisteren de Dalai Lama’s 81
    ste

    verjaardag door het verbranden van wierook en het bidden voor zijn op een altaar geplaatste foto. De verjaardag van de Dalai Lama kan niet gevierd worden ??in Tibet vanwege de kwaadaardige politieke campagne tegen de religieuze leider.

  • In Kathmandu, Nepal, werd een vreedzame viering door de Tibetaanse gemeenschap, die ook werd bijgewoond door een aantal buitenlandse diplomaten, uiteengejaagd door de Nepalese politie in oproeruniform. Achtentwintig mensen, zowel Tibetanen als Nepalezen, werden aangehouden en enkele uren lang door de politie vastgehouden.

Vreedzame
gebedsbijeenkomst uiteengeslagen in Kathmandu


Tibetan being detained by Nepalese police


Een Tibetaan wordt door de Nepalese politie opgepakt tijdens de Dalai Lama’s verjaardag in Kathmandu op 6 juli (Foto: phayul.com)


Nepalese politie arriveerde op volle sterkte bij de viering Dalai Lama’s verjaardag, die gisteren (6 juli) op een school in Boudhanath, Kathmandu werd gehouden, hoewel er door de autoriteiten officieel toestemming was verleend voor het evenement. De politie riep Tibetanen te vertrekken of het risico te lopen aangehouden te worden, en hield vervolgens in het nabijgelegen politiebureau 28 mensen aan, waaronder de vertegenwoordiger van de Tibetaanse nederzetting, Kalsang Dondrub. Een online geplaatste foto toont een Tibetaan, die wordt afgevoerd door de Nepalese politie in oproeruniformen van het evenement. Radio Free Asia meldde dat de politie ook grote portretten van de Dalai Lama had neergehaald, die ere posities had gekregen op een podium in de binnenplaats van de school, en spandoeken, bloemen en andere offerandes neer, die op de plaats waren neergezet, had vernield.


[1]


Een bij het evenement aanwezige Tibetaan zei: “het was erg emotioneel, sommige mensen huilden. Hier kwam het zeer lelijke gezicht van de Nepalese autoriteiten naar voren; diplomaten van de internationale gemeenschap, die de gebeurtenis bijwoonden, konden van dichtbij meemaken hoe vreedzame Tibetanen deze belangrijke religieuze en culturele gelegenheid vieren, en de uitkomst daarvan.” Een van de Tibetaanse leiders van de gemeenschap, Lhalung, werd door de RFA aangehaald met te zeggen: “De Tibetaanse vertegenwoordiger en andere welzijnswerkers hadden van de Nepalese autoriteiten toestemming gevraagd om het evenement te houden, en die toestemming was gisteren verleend. Maar vandaag, veranderden ze van gedachten en stopten ons. Dit zou een gevolg kunnen zijn van Chinese druk.” Na tussenkomst van Nepalese mensenrechtenverdedigers, werden de 28 aangehouden personen rond 17:00 uur vrijgelaten. De Nepalese organisatie Inhured, het Internationaal Instituut voor de Rechten van de Mens, Milieu en Ontwikkeling, gaf een persbericht uit, waarin ze de acties van de politie veroordeelden als “ongrondwettelijk en anti-mensenrechten” (inhured: press communique arbitrary arrest of Tibetan refugees in Kathmandu


).

Een jonge in het Boudha gebied levende Tibetaan werd

door phayul.com aangehaald


met te zeggen: “Iedereen, die een Tibetaanse jurk of monastieke gewaad droeg, werd aangehouden in de buurt. We waren alleen de geboortedag van onze geliefde leider aan het vieren, het is niet politiek. Bovendien werden dezelfde politieagenten, die glimlachten en vorig jaar tijdens de aardbeving onze hulp en donaties aanvaardden, toen Tibetanen en Nepalezen samen hulp verleenden in de nasleep [van de aardbeving]. Wat een vreugdevolle gebeurtenis had moeten zijn, is omgeslagen in droefheid.”


In het kader van hun nauwe relatie met de Chinese autoriteiten, reageert de Nepalese politie afwisselend, wat betreft het tolereren van vieringen van de Dalai Lama’s verjaardag, een voor Tibetanen belangrijke en symbolische gebeurtenis. Terwijl vorig jaar een rustige viering mocht plaatsvinden, werden in 2011 op 6 juli in verschillende gebieden van Kathmandu enkele honderden Nepalese eenheden van de oproerpolitie ingezet om te voorkomen dat Tibetanen de Dalai Lama’s verjaardag vierden, en werden ook foto’s van de Dalai Lama en een spandoek met ‘Happy Birthday’, die in een ommuurde binnenplaats van het Samten Ling klooster in het Boudha gebied van Kathmandu hingen, in beslag genomen. Het jaar daarvoor, in 2010, richtte de politie op verschillende locaties controleposten in om Tibetanen op weg naar de verjaardagsvieringen tegen te houden.


[2]

Tibetanen in Kham vieren van de Dalai Lama’s verjaardag


Incense smoke rising

W

ierook kringelt op uit woningen in Draggo (Chinees: Luhuo), Kardze, terwijl Tibetanen rustig de Dalai Lama’s 81ste verjaardag vierden.


In Tibet vormden video-opnames van een gebedsceremonie in een klooster in Lithang en afbeeldingen van opkringelende wierook in Draggo onderdeel van de laagdrempelige viering van de Dalai Lama’s verjaardag, die konden worden waargenomen door de social media te volgen.


[3 ]


Naar wordt aangenomen hebben in heel Tibet veel meer van dergelijke rustige vieringen plaatsgevonden bij mensen thuis of op een picknick in de graslanden, die niet worden getoond op de social media, als gevolg van bezorgdheid over de gevolgen in verband met het restrictieve politieke klimaat. Op de verjaardag van de Dalai Lama in 2013 werden twee Tibetaanse monniken in het hoofd geschoten en raakten verscheidene anderen ernstig gewond, nadat de Chinese politie het vuur opende op een menigte, die zich voor een vreedzame viering had verzameld in Nyitso, Tawu, Oost-Tibet.


[4]


De gisteren (6 juli) circulerende beelden toonden monniken, die bidden voor een tafel met offerandes en een grote afbeelding van de Dalai Lama in Lithang (Chinees: Litang) in de Tibetaanse autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi) in Sichuan. Elders in Kardze toonde een afbeelding met uit woningen in Draggo opstijgde wierook. (Chinees: Luhuo)


Toen hem gisteren door een Indiase journalist tijdens een officieel bezoek aan Lhasa gevraagd werd of hij de Dalai Lama’s verjaardag zou vieren, zei een verder niet bij naam genoemde Tibetaan: “in mijn hart”


[5]


Onder gebruikmaking van pseudoniemen plaatsten Tibetaanse intellectuelen gisteren ter ere van de Dalai Lama verschillende gedichten op sociale media, waarin ze zijn grootheid als een leider prezen en hem hun dankbaarheid betoonden.

Voetnoten:

[1].
Radio Free Asia rapport, 7 juli ,


http://www.rfa.org/english/news/tibet/celebration-07062016152945.html


[2]

ICT-rapport, 7 juli 2011,[3]

Gepost door de Tibetaanse nieuwsdienst VOA, op


phayul.com: Politie stopt Dalai Lama vieringen in Nepal, 30 waaronder TSO aangehouden


[4]

ICT rapport, 8 juli, 2013,[5]


Report door Sutirtho Patranobis, 7 juli 2016, Hindustan Times: “In mijn hart”, zie de door de zon gebruinde Tibetaan over zijn plannen om de Dalai Lama’s 81ste verjaardag te observeren, voordat hij stilletjes verdween in een menigte van toeristen en gelovigen, die zich op woensdagochtend naar het Sera klooster buiten Lhasa spoedden. In het verslag wordt ook aangegeven: “Bijna alle Tibetanen met wie de Hindustan Times sprak op woensdag in Lhasa bleef zwijgen of wijzigden het gesprek als het ging om de verjaardag. Men legde een vinger op zijn lippen. Anderen zeiden dat er niemand viel te vieren – Althans niet openlijk.”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer