27 April 2021

Dalai Lama bepleit gemeenschappelijke belangen tijdens de Nobel-klimaattop

De Dalai Lama heeft deze week tijdens de eerste Nobelprijsconferentie mensen opgeroepen hun gemeenschappelijke belangen te behartigen om een duurzamere toekomst voor de planeet te creëren. Hij riep ook op tot een eerlijker verdeling van rijkdom, betere emotionele hygiëne en meer onderwijs over de eenheid van de mensheid.

De Dalai Lama, die in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, was de eerste Nobelprijswinnaar die de prijs specifiek voor zijn milieu-inspanningen kreeg – naast zijn pleidooi voor een vreedzaam einde aan de onderdrukking van China in Tibet.

Tijdens de summit van gisteren zei de Dalai Lama lachend: “Echt proberen op Mars te leven is onmogelijk! Dus daarom is alleen deze planeet, de blauwe planeet, ons enige thuis.”

De summit, genaamd “Our Planet, Our Future”, heeft Nobelprijswinnaars, wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsleiders en jeugdleiders bijeengebracht om mogelijkheden te bespreken om de wereld dit decennium op weg te helpen naar meer duurzaamheid.

De Dalai Lama sprak tijdens het evenement in een gesprek met Marcia McNutt (voorzitter van de Amerikaanse National Academy of Sciences) en Johan Rockström (directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research).

Welzijn van de mensheid
De Dalai Lama merkte op dat de opwarming van de aarde al tientallen jaren verergert. Zijn thuisland Tibet – dat hij meer dan 60 jaar geleden moest ontvluchten toen de Chinese regering het land annexeerde – warmt bijna drie keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde, deels dankzij het roekeloze ontwikkelingsbeleid van China.

“We moeten meer aandacht besteden aan ecologie en watervoorraden behouden,” zei de Dalai Lama. Maar, voegde hij eraan toe, “We hebben echt een eenheid van 7 miljard mensen hiervoor nodig. We leven allemaal op één planeet. Onze fundamentele manier van leven is dezelfde. Dus volgens die realiteit moeten we niet langer de nadruk leggen op mijn natie, mijn land. Nu moeten we meer aan de mensheid denken.”

Om dat te bereiken, adviseerde de Dalai Lama onderwijs dat onze eenheid promoot.

“Ik denk dat onderwijs een sleutelrol speelt,” zei hij. “Gewoonlijk is ons denken kortzichtig en bekrompen: in belang voor mezelf en mijn gemeenschap, mijn natie.

“Het beste is om te denken aan het welzijn van de mensheid op deze planeet,” zei hij. “Dat is de beste manier om je eigen geluk te bereiken, aangezien we deel uitmaken van de menselijke samenleving. Dit heeft veel te maken met onderwijs en een holistische manier van denken.”

Wetenschap en Tibetaans boeddhisme
De Dalai Lama moedigde ook aan om zich te richten op emotionele hygiëne als aanvulling op de op de goed ontwikkelde fysieke gezondheid en hygiëne.

“De Indiase traditie om onze geest te trainen, niet alleen door geloof maar door redenering, kunnen we combineren met wetenschap,” zei de Dalai Lama, die sinds 1959 in ballingschap in India leeft.

Als spiritueel leider van het Tibetaans boeddhisme, zei hij dat het boeddhisme past bij de wetenschap omdat het de nadruk legt op logica.

“De Tibetaanse boeddhistische traditie, de Nalanda traditie [waaruit het Tibetaans boeddhisme is voortgekomen], is een logische benadering,” zei hij. “Dus dit gaat heel goed samen met de moderne wetenschap.” Hij voegde eraan toe dat hij al jaren samenwerkt met wetenschappers.

Moreel leiderschap
De Dalai Lama, een van de meest bewonderde mensen op aarde, uitte ook kritiek op de enorme kloof tussen arm en rijk.

“Ik denk dat er op mondiaal niveau een probleem is. En voor verschillende naties ook op nationaal niveau. Er is een kloof [tussen] rijk en arm. Dit is niet alleen moreel verkeerd, maar praktisch, op lange termijn, is het de kern van problemen. Daarom moeten we meer aandacht besteden aan een gelijke verdeling.”

Onlangs, toen het aantal besmettingen met het coronavirus de pan uit rees, sloot de Dalai Lama zich aan bij andere wereldleiders om bedrijven en landen op te roepen ervoor te zorgen dat er genoeg vaccins zijn om iedereen in de wereld te bereiken, hij noemde het een “morele plicht”.

De Dalai Lama heeft via zijn ‘Dalai Lama Trust’ ook een financiële bijdrage geleverd aan het PM-CARES Fonds in India om te helpen bij de tragische COVID-19 crisis in dat land. Hij beschreef de donatie als “een teken van solidariteit met onze Indiase broeders en zusters”.

Daarnaast ondertekende de Dalai Lama vorige week, samen met 100 van zijn collega Nobelprijswinnaars een brief waarin wordt aangedrongen op een geleidelijke stopzetting van het gebruik van fossiele brandstoffen. In de brief staat: “Het toestaan van de voortdurende expansie van deze industrie is gewetenloos.”

 

Share this
18 April 2025

ICT Europe lanceert ‘Compassion Box’ ter ere van 90e verjaardag Dalai Lama

In het kader van de Compassion Rising-campagne lanceert ICT Europe (International Campaign for Tibet) de ‘Compassion Rising Box’, een symbolische ...

Lees meer
16 April 2025

Tweede Kamer verdedigt en neemt drie belangrijke Tibet-moties aan ondanks China’s onderdrukking

Op 15 april 2025 nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid drie belangrijke moties aan die betrekking hebben tot Tibet. Dit markeert ...

Lees meer