10 September 2015

China’s annulering Jon Bon Jovi concert wakkert bezorgdheid over vrijheid van meningsuiting aan
Een op een videoscherm weergegeven beeld tijdens een Tokyo concert van Bon Jovi


De eerste concerten in China van de Amerikaanse rockster Jon Bon Jovi zijn door een besluit van het ministerie van Cultuur deze week onverwacht geannuleerd. Hoewel geen officiële reden werd gegeven, en het management van de rockster voor de pers slechts refereerde naar “onvoorziene omstandigheden”, zijn op de Chinese sociale media vragen gerezen over deze beslissing, die een gevolg zou zijn van de beruchte door Peking in het hele land toepaste censuur regels. Met name een foto van de Dalai Lama op de achtergrond van een Jon Bon Jovi concert in Tokyo in 2010, evenals een video bij de 2009 hit ‘We Weren’t Born to Follow’ met de iconische ‘Tank Man’ foto bij het Tiananmen-plein, circuleren als mogelijke redenen.


Vorige maand werd een door de Amerikaanse popgroep Maroon 5 in China gepland concert afgelast. In dit geval zouden de autoriteiten toestemming hebben geweigerd, omdat een bandlid een ontmoeting had gehad met de Dalai Lama. De band verwijderde later een tweet van Jesse Carmichael, die zowel toetsenbord en slaggitaar speelt, over de ontmoeting met de Dalai Lama tijdens evenementen voor 80

ste
verjaardag van de leider.


De Chinese autoriteiten zijn bijzonder bezorgd over de Rock uitvoeringen door westerse artiesten, sinds Bjork ‘Tibet’ scandeerde tijdens haar nummer ‘Declare Independence’ tijdens een concert in China in 2008.


De vrijheid van meningsuiting wordt  in China en Tibet streng gecontroleerd en is sterk aan banden gelegd. ICT heeft de toenemende gevaren voor jonge Tibetaanse zangers gedocumenteerd in een politiek klimaat, waarin bijna elke uiting van de Tibetaanse identiteit of cultuur kan worden aangeduid als ‘crimineel’.

Zo is de Tibetaanse zangeres Lo Lo momenteel ernstig ziek in de gevangenis, nadat hij was veroordeeld tot zes jaar voor het zingen van liedjes, waaronder ‘Hijs de Tibetaanse vlag’, kinderen van het land van Sneeuw’. Het ICT-rapport,

De tanden van de storm

documenteert de gevaren van vrije meningsuiting voor Tibetanen en de veerkracht van een nieuwe generatie.


Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “de recente besluiten van de Chinese autoriteiten om concerten van buitenlandse kunstenaars te annuleren, moeten al diegenen, die denken dat China gewoon een normaal land waar men zoals gebruikelijk zaken kan doen, wakker schudden. In het hedendaagse China kunnen politieke propaganda, censuur of “onvoorziene omstandigheden” op elk moment voorrang krijgen, niet alleen boven de vrijheid van meningsuiting, maar ook boven commerciële en zakelijke belangen, het plezier van zoveel Chinezen helemaal daargelaten. En wanneer concerten van rocksterren met de bekendheid van Bon Jovi worden geannuleerd, is het ontnuchterend om te bedenken, hoe veel strenger de behandeling van Tibetaanse popsterren is, als ze liedjes over de Dalai Lama zingen of een opmerkelijke culturele uitvoering opvoeren, of zich blijven verzetten tegen de gedwongen assimilatie.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer