Buitenlandse journalisten zeggen dat China onafhankelijke verslaggeving in Tibet blokkeert
De Chinese regering heeft vorig jaar de mogelijkheid voor buitenlandse journalisten om in Tibet te rapporteren beperkt, terwijl ze de verslaggeving over COVID-19 heeft belemmerd en de grootste uitwijzing van buitenlandse journalisten uit China heeft uitgevoerd sinds het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989.
Dat zijn enkele van de verontrustende bevindingen in het jaarverslag 2020 van de Foreign Correspondents’ Club of China, “Track, Trace, Expel: Reporting on China Amid a Pandemic.”
Het rapport, dat op 1 maart 2021 werd vrijgegeven, evalueert de verslaggevingsomstandigheden in China, dat Tibet meer dan 60 jaar geleden annexeerde.
De FCCC baseerde het rapport op een enquête onder 150 journalisten die nieuwsorganisaties uit 30 landen en regio’s vertegenwoordigen.
Toegang tot Tibet
In het rapport wordt opgemerkt dat de Chinese regering de toegang tot de Tibetaanse Autonome Regio beperkt; dit is de enige regio waar buitenlandse journalisten volgens China toestemming moeten vragen alvorens te worden toegelaten. China weigert die toestemming echter vaak.
Volgens het rapport organiseren de Chinese Staatsraad en het Ministerie van Buitenlandse Zaken af en toe reizen onder toezicht van de regering naar de TAR, die het grootste deel van Centraal- en West-Tibet beslaat. Zij “kiezen echter zorgvuldig welke journalisten en organisaties mogen deelnemen”, aldus het rapport.
Tijdens een van die reizen naar de TAR vorig jaar konden journalisten niet onafhankelijk verslag uitbrengen, omdat regeringsverantwoordelijken hun schema’s strak in de gaten hielden en de politie hen volgde als ze op eigen houtje plaatsen probeerden te bezoeken.
“Onze bewakers in Tibet werden erg nerveus toen enkele journalisten van buitenlandse media hun drones probeerden te gebruiken,” vertelde een buitenlandse journalist aan de FCCC. “Ze zeiden: ‘Tibet is een verboden gebied’ toen ze vroegen waarom verslaggevers niet met hun drones konden vliegen in Tibet, dat geen geofence heeft voor drones. Onze minders zeiden dat ‘je nog steeds speciale toestemming moet hebben’ om daar met drones te vliegen.”
Beperkingen voor Amerikaanse journalisten
Een andere door de staat georganiseerde reis deed vorig jaar de TAR en Tibetaanse gebieden van de provincie Qinghai aan. Amerikaanse journalisten en media zeiden echter dat ze niet mee konden; ambtenaren vertelden verschillende correspondenten dat de reis “vol” was, aldus het FCCC-rapport.
Het rapport merkt op dat de VS in 2018 een wet hebben aangenomen die is ontworpen om druk uit te oefenen op de Chinese regering om Amerikanen journalisten, diplomaten en gewone burgers hetzelfde niveau van toegang tot Tibet te geven dat Chinese burgers hebben tot de Verenigde Staten.
Als onderdeel van de wet, genaamd de Reciprocal Access to Tibet Act, kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in juli 2020 aan dat het Chinese functionarissen de toegang tot de VS had ontzegd vanwege hun rol in het weren van Amerikanen uit Tibet.
Daarnaast zei president Biden in zijn campagne dat hij “erop zou aandringen dat de Chinese regering de toegang tot Tibet zou herstellen voor Amerikaanse burgers, waaronder onze diplomaten en journalisten.”
Die belofte maakte deel uit van Biden’s langere verklaring over Tibet, waarin hij zei dat de “regering Biden-Harris zal opkomen voor het volk van Tibet”.
Beperkingen door China
In het FCCC-rapport staat dat 6 van de 8 correspondenten die verslag probeerden te doen vanuit Tibetaanse gebieden – zoals in de provincies Sichuan en Gansu – te maken kregen met beperkingen en verboden van de Chinese regering.
Over het algemeen hebben Chinese functionarissen in 2020 “hun inspanningen drastisch opgevoerd” om het werk van buitenlandse correspondenten in het hele land in te perken, aldus het rapport.
“Alle wapens van staatsmacht – inclusief de bewakingssystemen die werden ingevoerd om het coronavirus in te dammen – werden gebruikt om journalisten, hun Chinese collega’s en degenen die de buitenlandse pers wilde interviewen, lastig te vallen en te intimideren”, aldus het rapport.
Verontrustende ontwikkelingen:
China heeft ten minste 18 buitenlandse journalisten van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post het land uitgezet. De Chinese regering heeft ook perscredentials ingetrokken en geweigerd visa te verlengen, wat heeft geleid tot “de grootste uitwijzing van buitenlandse journalisten sinds de nasleep van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede meer dan drie decennia geleden”, aldus het rapport.
Chinese agenten verhinderen twee Australische journalisten het land te verlaten. Een van de journalisten zei dat de maatregel aantoonde dat “de oude precedenten niet langer gelden”.
Chinese autoriteiten belemmeren de berichtgeving over de COVID-19-pandemie, die in China begon en sindsdien aan meer dan 2,5 miljoen mensen over de hele wereld het leven heeft gekost.
China gebruikt het coronavirus als voorwendsel om verslaggevers de toegang tot bepaalde gebieden te ontzeggen en hen zelfs de toegang tot China te ontzeggen.
ICT-citaat
International Campaign for Tibet Interim vice-voorzitter Tencho Gyatso zei:
“Zoals we het afgelopen jaar hebben gezien aan de hand van de pandemie van het coronavirus, is de prijs van China’s persbeperkingen en geheimhouding te hoog voor de wereld om te dragen. Maar zelfs nu de Chinese regering haar hardhandig optreden tegen buitenlandse journalistiek en mensenrechten in elk gebied onder haar controle heeft geïntensiveerd, is zij Tibet – met name de Tibetaanse Autonome Regio – als een speciaal geval blijven behandelen.
“Wij zijn de Foreign Correspondents’ Club of China dankbaar dat zij verslag heeft uitgebracht over het gebrek aan toegang van de media tot Tibet. Wat het Tibetaanse volk nu nodig heeft, is dat buitenlandse journalisten verslag kunnen uitbrengen vanuit Tibet zelf. Wij van de International Campaign for Tibet zullen blijven samenwerken met regeringen over de hele wereld om te proberen dat mogelijk te maken.”
Lees het rapport van de FCCC, “Track, Trace, Expel: Reporting on China Amid a Pandemic.”