13 May 2016
Beijing laat voorzitter Mensenrechten commissie van Duitse parlement niet toe in China vanwege Tibet gerelateerde evenementen en artikelen
MP: Intimidatie, Censuur, Chantage
Michael Brand, Duits parlementslid voor de CDU/CSU en voorzitter van de Commissie voor Mensenrechten en Humanitaire hulp
Berlijn, 11 mei 2016. In een opmerkelijke ontwikkeling heeft de Chinese regering de voorzitter van de mensenrechten commissie van het Duitse parlement, Michael Brand, verboden om als hoofd van een commissie delegatie in mei naar China te reizen om China en Tibet te bezoeken. In een krantenartikel op dinsdag kritiseert Brand de Chinese regering voor herhaalde pogingen tot chantage en intimidatie vanwege Tibet gerelateerde rapporten op zijn website en zijn aanwezigheid bij Tibet gerelateerde evenementen in Duitsland. Een diplomaat van de Chinese ambassade in Berlijn maakte absurde aantijgingen en drong er bij hem op aan om de artikelen op zijn website met kritiek op het Chinese beleid in Tibet te verwijderen. Dit was een poging om mij te censureren en chanteren, zei Brand.
De Chinese regering zei dat de Mensenrechten commissie van het parlement nog steeds welkom is om China te bezoeken, maar zonder de voorzitter, aldus het artikel. Hier tegenover stelde Brand dat het federale parlement zelf beslist over de samenstelling van de delegaties.
Executive Director Kai Müller samen met ex-politieke gevangene Golog Jigme tijdens openbaar evenement in Berlijn
International Campaign for Tibet Duitsland verklaarde woensdag verheugd te zijn over de stellingname van de voorzitter van de Mensenrechten commissie. Executive Director Kai Müller van ICT Duitsland: De gerapporteerde pogingen tot chantage en intimidatie zijn onaanvaardbaar en symptomatisch voor de systematische pogingen van Peking om kritiek op haar beleid in Tibet het zwijgen op te leggen. Het weren van voorzitter Brand van de commissie wijst op een gebrek aan oprechtheid van de Chinese regering om een echte dialoog aan te gaan over de mensenrechten. Voorzitter van de commissie Brand deelt hetzelfde lot als een aantal mensenrechten experts van de Verenigde Naties experts, die ook al sinds geruime tijd proberen de Volksrepubliek China te bezoeken, zonder resultaat. De Chinese regering moet zich in plaats daarvan openstellen, kritiek toelaten en zich serieus inzetten om verandering in Tibet tot stand te brengen, aldus Müller.